Nigeria a depus noi plangeri impotriva gigantului farmaceutic Pfizer Inc., solicitand despagubiri de 6,95 miliarde dolari pentru moartea copiilor care au fost tratati cu un medicament neaprobat intr-o perioada in care Nigeria era afectata de o epidemie de meningita, relateaza presa internationala.

Noile plangeri vin la scurt timp dupa ce un alt tribunal a decis amanarea pana in iunie a doua procese in care Pfizer este acuzat de statul Kono, din nordul Nigeriei, de a fi cauzat suferinte copiilor testand pe acestia antibioticul Trovan in 1996.

Nigeria a afirmat in documentele prezentate la Tribunal Federal din capitala Abuja, ca grupul Pfizer, cea mai mare companie producatoare de medicamente din lume, nu a obtinut aprobarile necesare de la autoritati si nu a actionat intr-un mod etic atunci cand a testat medicamentul in statul Kano.

Pfizer a negat acuzatiile, un purtator de cuvant al Pfizer din New York, Bryant Haskins, reiterand declaratiile oficialilor companiei, care sustin ca testarea produsului Trovan a fost facuta cu acordul guvernului nigerian, intr-un mod responsabil si etic.

Guvernul statului Kano a deschis un proces civil, in care cere despagubiri de 2,075 miliarde dolari de la grupul Pfizer pentru aceste teste, considerate responsabile de moartea catorva copii si cauzarea unor probleme grave de sanatate pentru altii.

Disputa legala continua de mai multi ani. Un judecator federal american a respins in 2005 o plangere prin care grupul Pfizer era acuzat ca nu a avertizat familiile nigeriene privind riscurile folosirii medicamentului Trovan, precizand ca acest proces ar trebui sa aiba loc la un tribunal din Nigeria.

Compania a precizat ca in perioada in care a avut loc epidemia de meningita, medicamentul Trovan se afla in stadiile avansate ale procesului de testare, fiind evaluat pe peste 5.000 de pacienti.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
14 scoli si gradinite din Bucuresti, inchise din cauza gripei