Seful cartelului petrolier Opec, care detine controlul a 40% din productia de petrol de pe glob, a atras atentia asupra investitiilor in biocombustibili, declarand ca este foarte posibil ca acestea sa duca la o crestere extrema a preturilor la carburanti, potrivit Financial Times.

Investitiile in biocombustibili vor avea un efect negativ si asupra investitorilor care nu isi vor mai plasa banii in productia petroliera, a precizat secretarul general al Opec, Abdalla El-Badri. Acesta apreciaza ca membrii OPEC “ar putea sa-si reconsidere investitiile pe termen lung in sectorul petrolier”.

Discutiile privind combustibilii vor fi reluate si la intalnirea G8 din Germania, unde vor participa cele mai mari state industrializate din lume. Problemele de mediu sunt deja incluse in agenda G8, biocombustibilii fiind un subiect central, ca urmare a incercarilor repetate de a reduce emisiile de carbon in tarile participante. Biocombustibilii se obtin din orice materie vegetala sau animala, inlocuind cu succes combustibilii clasici ca benzina sau motorina.

Presedintele american Bush a declarat recent ca Statele Unite vor renunta la 20% din cantitatea de petrol pentru a extinde consumul de biocombustibili.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Semne proaste pentru economia globala: cererea de petrol, la minime