O data incheiate negocierile cu UniCredit, o posibila fuziune intre Société Générale si rivalul sau de pe piata interna BNP Paribas, va fi analizata de cele doua banci americane contractate de presedintele Daniel Buton. Una din bancile alese este Morgan Stanley, care in anul 1999 a asistat Société Générale, in lupta pentru preluarea controlului asupra Paribas.

Cele doua banci, care au rolul de consultant, au primit misiunea de a studia doua scenarii – un acord pe cale amiabila dar si posibilitatea unei oferte de preluare ostila.

Decizia luata de presedintele Daniel Buton, nu a fost aprobata in unanimitate de conducerea Société Générale. Timp de mai multe saptamani membrii conducerii au dezbatut cele doua posibile fuziuni. Desi la inceput o eventuala apropiere de PNB Paribas nu a fost luat in calcul, intrucat cele doua parti au refuzat eventualitatea unei astfel de solutii, pe fondul intreruperii negocierilor cu UniCredit, si lupta data intre Barclays si Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander pentru preluarea ABN Amro, Société Générale este nevoita sa gaseasca o solutie pentru a-si intari pozitia pe piata franceza si sa nu devina pe viitor o eventuala prada pentru rivalii sai.

Citeste si:

Partizanii unei apropieri de UniCredit nu si-au pierdut inca speranta. Dupa lungi discutii cu patronul bancii italiene Alessandro Profumo, Daniel Buton este insa in favoarea unui scenariu PNB Paribas – Société Générale. Desi pe 9 mai o posibila fuziune cu UniCredit parea cea mai inteligenta, asa cum a afirmat chiar presedintele Société Générale, negocierile intre cele doua au luat sfarsit, UniCredit orientandu-se acum catre rivalul sau de pe piata interna, Capitalia.

Dupa ce in anul 1999, lupta pentru preluarea PNB Paribas a esuat, relatiile dintre cele doua banci s-au deteriorat, astfel incat o fuziune PNB Paribas - Société Générale este putin probabila.

Cu o capitalizare de piata de aproximativ 80 de miliarde de euro, fata de 64 miliarde euro cat detine Société Générale, BNP Paribas este mult mai mare. Directorul general al BNP, Baudouin Prot, a afirmat ca o eventuala fuziune cu Société Générale prezinta “riscuri uriase de executie”.