Barilul Brent, din Marea Nordului, al carui pret este considerat mai reprezentativ pentru piata globala, s-a ieftinit cu 53 de centi, pana la 70,69 dolari pe baril, dupa ce joi se scumpise cu 20 de centi. Pretul petrolului pe piata americana a scazut, de asemenea, cu 37 de centi, pana la 66,56 dolari pe baril, dupa o apreciere continua de 97 de dolari.

Statul Oman a inceput sa testeze conductele petroliere de la Mina al Fahal, singurul terminal al tarii, prin care se fac zilnic exporturi de 650.000 de barili de titei, a spus, vineri, o sursa navala, in conditiile in care ciclonul Gonu s-a transformat in furtuna si s-a deplasat catre Iran. Compania de stat, Petroleum Development Oman, care produce mare parte a petrolului din Oman, a anuntat, joi, ca instalatiile au scapat neafectate de Gonu.

"Furtuna a pierdut mult din intensitate iar tulburarile productiei de petrol au fost minime", a spus un analist de la Barclays Capital. Presedintele Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohammed al-Hamli, a spus, joi, ca rezervele de petrol sunt suficiente si ca nu este nevoie de o intalnire de urgenta. Consumatorii au cerut grupului sa produca mai mult petrol pentru a scadea preturile.