Fondurile de investitii cu capital de risc (private equity) incep sa aiba un rol din ce in ce mai important auspra modului de functionare al pietei financiare, tendinta confirmata de bilantul realizat de Thomson Financial si PrincewaterhouseCoopers, pentru Asociatia European Private Equity & Venture Capital (ECVA).
In anul 2006 investitorii privati, care au achizitionat diferite companii pentru a le revinde dupa trei sau cinci ani, au realizat in Europa achizitii de 112 miliarde de euro, cu 54% mai mult fata de anul 2005. Aceste sume au permis o investitie de 71 de miliarde de euro, in nu mai putin de 7500 de companii. Din aceasta suma, 17 miliarde au fost alocate drept capital de risc pentru companiile nou infiintate.

“Acest sector profita de conditii execeptionale”, sustine responsabilul studiului. Fondurile de investitii si-au multiplicat achizitiile apeland din ce in ce mai mult la tranzactii de tip LBO (achizitii prin imprumuturi), ceea ce a permis o crestere a randamentului investitiilor desfasurate. Castigul investitiilor facute atinge pe an o medie cuprinsa intre 11% si 36%. Aceasta rentabilitate atrage investitorii, mai alea pe cei anglo-saxoni, potrivit specialistilor.

“Fondurile de investitii au absorbit o mare parte a pietei”, constata Gilles Smertnik, asociat al bancii de investitii Lazard. Acest fenomen a dus la scaderea numarului de listari la bursa, completeaza reprezentantul cunoscutei case de investitii.

Datorita procentului ridicat al datoriilor, fondurile de investitii sunt capabile sa propuna preturi de revanzare foarte ridicate, evitand contrangerile reglementare ale unei listari pe bursa. “Fondurile de investitii au buzunarele largi si propun managementului intreprinderilor mecanisme atractive”, a adaugat Jerome Leleu, reprezentant al bancii de investitii Morgan Stanley.

Fondurile internationale de private equity au reinceput sa intre puternic pe piata romaneasca, dupa cateva luni de pauza, sumele pe care acestea le au in prezent de investit in companii romanesti ridicandu-se chiar la sute de milioane de euro pentru fiecare vehicul de investitii.

Gigantii de private equity ridica miza pe Romania

Gigantii internationali lanseaza fonduri de investitii destinate cu precadere pietei romanesti. Vorbim aici de jucatorii care s-au consacrat deja in Romania, nume precum Advent International, AIG, GED, Enterprise Investors, Oresa Ventures, sau chiar Innova Capital, care au pus ochii pe deal-urile mari, de zeci de milioane de euro.

Care sunt motivatiile companiilor de investitii? Randamentele obtinute la exiturile de pe piata locala au uimit investorii interesati de multiplicarea activelor prin plasamente inteligente. Astazi, specialistii inca mai dau exemplu vanzarea de catre americanii de la Advent a companiei Terapia, prin care fondul de investitii si-a inmultit investitia de cel putin sase ori.

Private equity-ul ramane o zona in care se pot obtine randamente uriase, iar cele “mai proaspete” exituri din companii romanesti ne confirma aceasta tendinta. De exemplu, randamentul obtinut de vanzatorul La Fantana - fondul de investitii Oresa Ventures, care a investit 8 milioane euro in La Fantana, din 2001 pana in prezent. Dupa un calcul simplu, in sase ani suedezii de la Oresa si-au inmultit banii de peste patru ori, insa mai era loc de crestere a randamentului dovada fiind faptul ca tot un fond de investitii, Innova Capital, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al companiei La Fantana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri