Raportul "Fertilitate si curs valutar real" arata ca o scadere a ratei fertilitatii cu un copil la fiecare femeie este asociata cu o depreciere de aproximativ 0,15% a cursului valutar real.

Autorii raportului spun ca o tara in care scade rata natalitatii ar putea avea economii mai mari, investitii mai scazute, excedent de cont curent si depreciere reala.

"Confirmam aceasta ipoteza. Am descoperit o legatura semnificativa si solida intre natalitate si cursul valutar real", se precizeaza in studiul Bancii Centrale din Singapore.

Citeste si:

"Cresterea copiilor este asociata cu o crestere a consumului", se arata in acest studiu, in timp ce "scaderea natalitatii se estimeaza ca va urca economiile".

Autorii au studiat legatura dintre natalitate si cursul valutar in 87 de tari, in perioada 1975 si 2005. Rata mondiala a natalitatii, calculata in functie de numarul mediu de nasteri facute de fiecare femeie, a scazut cu 48%, pana la 2,65, fata de 3,95 in perioada 1975-2005, potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), citate in studiul bancii centarle din Singapore.