Inflatia anuala din zona euro a stagnat pentru a patra luna consecutiv, la nivelul \"tinta\" al Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit Eurostat, scumpirea alimentelor fiind compensata de ieftinirea carburantului si a telecomunicatiilor, informeaza NewsIn.
Preturile din cele 13 tari care folosesc moneda europeana au crescut cu 0,2% de la o luna la alta, la rata anuala de 1,9%, in conformitate cu estimarile mai vechi ale Eurostat si cu asteptarile analistilor de pe piata.

Banca Centrala Europeana vrea sa mentina inflatia usor sub 2% si a majorat dobanda cheie cu incepere din decembrie 2005, ca sa controleze presiunile inflationiste in contextul cresterii economice solide si al inaspririi pietei muncii.

Inflatia care exclude costurile volatile si pe cele administrate, asa-numita inflatie "core", s-a intensificat tot cu 0,2% de la o luna la alta, la o rata anuala de 1,9%. Rata anuala a inflatiei "core" este neschimbata din luna februarie.

Banca Centrala Europeana monitorizeaza cu atentie inflatia "core" in ceea ce priveste deciziile de politica monetara, ca sa observe daca scumpirea petrolului s-a extins si in alte sectoare economice.

Banca Centrala Europeana a majorat dobanda cheie pana la 4% saptamana trecuta, iar analistii estimeaza ca BCE ar putea sa mai urce dobanda cheie in septembrie si poate inca o data pana la sfarsitul anului, pana la nivelul de 4,5%, ca sa controleze presiunile inflationiste generate de cresterea creditelor si de majorarile salariale peste asteptari.

Statisticile Eurostat arata ca in primul trimestru din 2007 a existat o crestere stabila a costurilor unitare ale muncii, de 2,2% fata de aceeasi perioada din 2006, iar majorarea salariala s-a temperat la 2,3%, fata de 2,4% din ultimul trimestru al lui 2006.

In cea mai mare economie a zonei euro, Germania, unde in anumite sectoare se poarta in negocieri, salariile au urcat cu 0,1% in primele trei luni ale anului, dupa o crestere de 0,8% in ultimul trimestru din 2006.

In Franta, a doua economie a zonei euro, salariile au avut o crestere anuala de 3,8%, fata de 3,4% in trimestrul anterior.

Letonia a inregistrat cea mai mare crestere a salariilor dintre cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, de aproape 33%, iar Romania nu a fost departe, deoarece salariile au crescut in termeni nominali in trimestrul intai 2007, fata de primul trimestru din 2006, cu 25%. In Lituania, salariile au crescut cu 22,5%, iar in Estonia, cu 21,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri