Grupul elvetian Adecco, lider mondial in domeniul resurselor umane, isi intareste pozitia pe piata muncii din Germania, prin cumpararea grupului german de recrutare Tuja.

Grupul german Tuja a fost cumparat cu suma de 800 de milioane de euro. Tranzactia va primi acceptul autoritatilor de concurenta pana la sfarsitul celui de al treilea trimestru, iar plata se va efectua in numerar.

Achizitionarea grupului german se inscrie in strategia urmata de Adecco, a subliniat Dieter Schieff, presedintele grupului, in cadrul unei conferinte sustinuta pe Internet. Intr-o prima etapa Adecco va achizitiona 97% din grupul german, iar restul de 3%, la sfarsitul anului 2007. Compania a fost cumparata in proportie de 91% de la fondurile de private equity Barclays iar restul de 9% de la reprezentantii conducerii grupului Tuja.

Cu un procent de 4% pe piata de recrutare, Tuja ocupa locul cinci in Germania. Specializata mai ales pe sectorul de automobile, aeronautic si metalurgie, grupul german, se focalizeaza mai ales asupra muncitorilor calificati.

Adecco a achizionat de asemenea, la sfarsitul anului trecut, peste 82% din actiunile grupului DIS, care detine un procent de 4% pe piata de recrutare germana. Astfel procentul obtinut de grupul elvetian pe piata muncii din Germania este de 13%, la egalitate cu liderul local Randstad si ii devanseaza astfel pe principalii sai concurenti Manpower si Persona, care detin fiecare un procent de 5%.

Cifra de afaceri estimata pentru anul 2007, a grupului Tuja este de 650 de milioane de euro, in timp ce grupul elvetian a avut in 2006 o cifra de afaceri de 20,4 de miliarde de euro. Compania germana numara 127 de filiale, dintre care 105 in Germania, 11 in Elvetia si 11 in Austria. Numarul de angajati este de 630 de persoane. Desi este mult mai mica decat cumparatorul sau, Tuja este mult mai rentabila. Marja operationala estimata pentru acest an este de 9,6% , in timp ce Adecco nu a depasit 4% anul trecut.

Piata muncii in Germania este cea mai profitabila si ocupa primul loc in Europa. In prezent numarul lucratorilor temporari nu prezinta decat 1% din totalul de angajati. In urmatorii opt ani, piata globala de plasare a fortei de munca temporara va avea o crestere estimata intre 11% si 14%, a afirmat presedintele Adecco, Dieter Scheiff.

Tranzactia incheiata de grupul Adecco, a avut o reactie pozitiva din partea Bursei elvetiene, iar analistii au comentat acest demers ca fiind profitabil pentru grupul elvetian.

Adecco a fost infiintat in anul 1996, prin fuziunea companiei franceze Ecco si cea elvetiana Adia. In prezent grupul elvetian este lider mondial in domeniul resurselor umane si propune servicii in sectorul comercial, industrial sau tehnic.

Prezent in 70 de tari, cu un numar de 6 700 de filiale si peste 35 000 de persoane angajate, Adecco a avut in 2006 o cifra de afaceri de 20, 4 miliarde de euro, cu un beneficiu net de 611 milioane de euro.

Grupul Adecco este prezent de sase ani si pe piata din Romania si a reusit sa ofere candidatilor sai peste 6 000 de locuri de munca.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Acestia vor fi cei mai vanati angajati in 2017