Cele mai importante comenzi primite de Airbus in prima zi a salonului de la Paris au venit din partea Qatar Airways si US Airways, sumele ce vor fi platite de acestia ridicandu-se la 17 mld. dolari, respectiv 8 mld. dolari.

Tranzactia Airbus – Qatar Airways consta in confirmarea unui anunt anterior privind achizitia a 80 de modele Airbus A350 XWB, cu livrare din 2013 si cu o valoare de catalog de 16 miliarde dolari, precum si o comanda noua pentru alte trei aeronave gigant A380, de aproximativ 1 miliard dolari. Operatorul aerian comandase deja trei Airbus-uri A380, cu optiunea de achizitie a doua aeronave suplimentare.

Grupul din Qatar va fi prima companie de aviatie ce va beneficia de varianta imbunatatita a modelului A350 incepand cu anul 2013, a declarat presedintele Airbus, Loius Gallois, intr-o perioada in care constructorul european incearca sa recupereze terenul pierdut in fata rivalului american Boeing. Aceasta comanda se traduce si intr-un contract de 5,6 miliarde dolari pentru grupul Rolls-Royce, in prezent singurul furnizor de motoare pentru modelul A350-XWB.

In ceea ce priveste operatorul american US Airways, acesta a semnat un contract cu Airbus privind achizitia a 22 de aeronave A350 (livrate incepand cu 2014), 10 aeronave A330 si 60 de modele A320, in valoare totala de peste 8 miliarde dolari. Comanda US Airways reprezinta o conversie a uneia precedente (de 20 unitati) pentru prima versiune a aeronavei, modificata ulterior.

Citeste si:

Un alt operator aerian, Emirates, a anuntat o comanda de aproximativ 2,5 miliarde dolari pentru 10 aeronave A380, afirma surse din industrie, ceea ce ar reprezenta un avant considerabil pentru programul Airbus de fabricare a modelului A380, care a suferit intarzieri importante. Emirates Airlines a confirmat deja o comanda pentru 47 de aeronave Airbus.

Si compania aeriana privata kuweitiana Jazeera Airways a semnat un contract cu Airbus privind livrarea a 30 de aeronave A320, valoarea acestei comenzi ridicandu-se la 2,1 miliarde dolari.

Analistii se asteapta ca acest eveniment, care se va incheia la sfarsitul saptamanii se va concretiza in comenzi masive, ce vor mentine atat Boeing, cat si Airbus, in cursa pentru atingerea obictivului annual: vanzari de peste 100 miliarde dolari, la pret de catalog.