BCE va continua sa majoreze dobanda cheie

Banca Centrala Europeana ar putea contrinua politica de majorare a dobanzii de politica monetara in cazul in care statele din zona euro nu vor depune eforturi pentru a aplica reforme structurale, a avertizat marti un inalt responsabil al insitutiei, relateaza NewsIn.

"In cazul in care procesul de reforma se va incetini, BCE ar putea actiona intr-o maniera mult mai decisiva in ceea ce priveste politica monetara pentru a mentine stabilitatea preturilor pe termen mediu", a avertizat un membru al consiliului guvernatorilor BCE, Lorenzo Bini Smaghi, cu ocazia unui discurs tinut la Berlin.

"Observ acest risc in mai multe state, printre care si Germania, unde evolutia economica puternica incita la relaxarea eforturilor de reforma", a estimat acesta, facand aluzie la piata muncii si la sistemul de pensii.

Fara reforma, economia este mai putin productiva, lucru ce ar putea limta potentialul de crestere, afirma Smaghi.

In cazul in care aceasta crestere economica atinge mai repede viteza sa maxima, exista riscul ca presiunile inflationiste sa apara mai repede, fortand Banca Centrala Europeana sa actioneze din timp, afirma oficialul european.

BCE a majorat deja de opt ori dobanda de politica monetara incepand cu luna decembrie 2005, ultima decizie in acest sens fiind luata cu ocazia intrunirii din iunie.

Un numar mare de analisti si economisti sunt de parere ca BCE, ingrijorata de riscurile inflationiste legate de cresterea economica, ar putea majora din nou dobanda cheie pana la nivelul de 4,25%


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri