Aurul scade in Europa pe fondul scumpirii dolarului si ieftinirii petrolului

Aurul s-a ieftinit in Europa, dupa ce atinsese varful ultimei saptamani in sesiunea precedenta, deoarece aprecierea dolarului si scaderea pretului petrolului au determinat vanzari reduse ale metalului pretios

Pretul aurului a atins maximumul sesiunii, de 657,10 dolari pe uncie, pentru ca apoi sa scada la 654,50/655,10 dolari, fata de nivelul de 656,40/657,90 dolari atins luni la New York.

"Piata s-a relaxat in prezent pe fondul cotelor de schimb valutar. Presiunea vine in special de la dolar, care este putin ridicat, mai ales fata de euro", a spus analistul de la MKS Finance, Frederic Panizzutti. Acesta a adaugat ca, in partea a doua a sesiunii, existe temeri de revenire la volume mari de lichiditati, insa "aurul s-a corectat semnificativ in ultimele saptamani si se estimeaza ca reperul de 650 de dolari pe uncie va oferi stabilitate".

Dolarul a urcat fata de euro si s-a tranzactionat la un nivel apropiat de varful ultimilor patru ani si jumatate fata de yen. Un dolar puternic duce la scumpirea aurului pentru detinatorii de alte monede si scade cererea pentru acest metal. Aurul este vazut, de asemenea, ca o bariera impotriva inflatiei provocate de preturile petrolului.

Petrolul s-a ieftinit pana in apropierea valorii de 72 dolari pe baril, dupa ce a atins varful ultimelor zece luni in sesiunea precedenta, insa pierderile au fost limitate de anuntul unei greve in Nigeria, care ar putea reduce si mai mult productia in al optulea exportator mondial de petrol. Aurul se lupta sa ajunga peste 700 de dolari pe uncie, nivel atins ultima data in mai 2006. Cel mai ridicat nivel de atunci a fost atins in aprilie, la 693,60 dolari, insa alte incercari de a atinge 700 dolari au esuat pe fondul retragerii profitului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri