Bloomberg neaga ipoteza potrivit careia ar urmari lansarea in cursa pentru prezidentiale, argumentand ca miscarea era necesara pentru intarirea statutului de primar al New York-ului. "Renuntarea la Partidul Republican imi aduce apartenenta politica in concordanta cu modul in care am condus si voi conduce acest oras", a declarat Bloomberg.

Cu toate acestea, detinatorul unei averi estimate la peste cinci miliarde de dolari, Michael Bloomberg nu ar intampina dificultati financiare in sustinerea, din fonduri proprii, a unei campanii electorale. Primarul, in varsta de 65 de ani, a fost in ultima vreme tinta unei serii de speculatii legate de intentiile sale de a candida la presedintie. Bloomberg a alimentat zvonurile prin desele sale calatorii in afara statului, prin atentia acordata problemelor nationale si prin critici repetate asupra politicilor partizane de la Washington.

In plus, Bloomberg se afla la al doilea mandat ca primar, nefiind eligibil pentru un al treilea. Trecerea din fruntea New York-ului in fruntea Statelor Unite pare o miscare in acelai timp indrazneata si plauzibila. Primarul se apara spunand ca doreste sa se dedice in exclusivitate afacerilor si activitatilor filantropice dupa incheierea mandatului.

Citeste si:

Miliardarul american are in spate o lunga cariera politica alaturi de democrati. Bloomberg a trecut insa in tabara republicanilor in 2001, an in care a castigat si alegerile pentru primaria orasului New York De-a lungul celor cinci ani si jumatate de mandat, Bloomberg a intrat adesea in conflict cu propriul partid si cu presedintele George Bush.

Bloomberg este fondatorul imperiului financiar cu acelasi nume. Agentia de presa Bloomberg detine, la ora actuala, 33% din piata globala de stiri si informatii financiare, fiind urmat de Reuters, cu 23% si de Thomson si Burse, cu cate 11%.

Precedentul candidat independent care a influentat serios alegerile prezidentiale din SUA a fost miliardarul texan Ross Perot, care a obtinut in 1992 aproape 19% din voturi. Cu toate acestea, nici unul dintre presedintii SUA nu a fost neafiliat politic.