Oferta NYSE Euronext, aflata in stadiu preliminar si putand suferi modificari in orice moment, se ridica la aproximativ 1,5 miliarde euro (2 miliarde dolari), valoarea apropiata de cea recent inaintata de LSE.

Un potential obstacol in calea finalizarii preluarii grupului Borsa Italiana de catre bursa londoneza ar putea fi chiar cel mai mare actionar al LSE, Nasdaq, care are puterea de a bloca orice actiune de amploare.

In prezent, Nasdaq este la randul sau implicat in preluarea operatorului bursier nordic OMX AB.

Citeste si:

Bursele listate au momentan o capitalizare de peste 154 miliarde dolari, peste jumatate din aceasta suma fiind reprezentata de bursele nord-americane, Europa contabilizand aproximativ 30%, iar restul fiind rezervat burselor din regiunea Asia Pacific.

Tendinta de consolidare manifestata de ceva timp in industria bursiera este alimentata de necesitatea de a oferi investitorilor posibilitatea de a realiza schimburi transfontaliere, de presiunea pentru reducerea comisioanelor de tranzactionare si de aparitia tehnologiilor de noua generatie, ce au fortat scaderea preturilor.

Uniunea Europeana va schimba, din 1 noiembrie, reglementarile pietei financiare astfel incat noile reguli sa permita intermediarilor, caselor de brokeraj sau burselor de valori sa faca tranzactii in orice alt stat membru al UE.