Numarul fuziunilor si achizitiilor la nivel de companii a inregistrat o crestere record pe primul trimestru al anului 2007, arata cel mai recent studiu realizat de Thomson Financial
Cifrele preliminare ale studiului realizat de Thomson Financial arata ca volumul fuziunilor si achizitiilor la nivel modial a inregistrat o crestere record de 53% pe primul trimestru al anului 2007, atingand suma de 1868 miliarde de euro.

Recordul anterior a fost stabilit in primele sase luni din 1999.

“Nu cred ca mediul achizitiilor si fuziunilor se va modifica pana la sfarsitul anului”, a afirmat David Bernard, responsabil al departamentului european de private equity, in cadrul Thomson. “Nu vad nimic ce ar putea conduce la o schimbare a lucrurilor, cu exceptia savarsirii unor noi atacuri teroriste”, a adaugat David Bernard.

Fuziunile uriase, care erau o obisnuinta in Statele Unite, au devenit mult mai frecvente in Europa. Oferta de 72 de miliarde si jumatate pentru achizitia bancii olandeze ABN Amro si tranzactia de tip LBO (achizitii prin imprumut) a companiei britanice in domeniul farmaceutic Alliance Boots, sunt doar doua din exemplele care demonstreaza evolutia majora inregistrata pe piata din Europa.

Pe continentul european activitatea in domeniul fuziunilor si achizitiilor a avut o crestere de 73%, atingand suma de 762 de miliarde de euro, in timp ce in Statele Unite s-a inregistrat o crestere de 45%, in valoare de 770 de miliarde de euro.

Companiile olandeze au fost tinta celor mai generoase oferte in Europa, cu o valoare de 193 de miliarde de euro, insa companiile britanice au inregistrat cel mai mare numar de oferte, 1.261 in valoare de 130 de miliarde de euro.

Tranzactiile realizate de grupurile de investitii de capital au crescut cu 28% in Europa si au atins valoarea de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Sectorul serviciilor financiare se situeaza pe primul loc cu 405 miliarde de euro, pe primul trimestru, urmat de sectorul produselor de consum de baza, care si-a triplat castigurile si a atins valoarea de 128 de miliarde si jumatate de euro, in timp ce in sectorul telecomunicatiilor s-a inregistrat o scadere de 42%, ajungand la aproape 89 de miliarde de euro.

Pe de alta parte, companiile care au fost listate la Bursa in Europa, au inregistrat o crestere de 38% si au atins valoarea de 38 de miliarde de euro.
Cea mai importanta listare la Bursa la nivel mondial a avut-o VTB Bank, cu sase miliarde de euro.

London Stock Exchange si-a confirmat statutul de lider pe piata bursiera europeana, detinand 51% din volumul introducerii la bursa de noi companii (IPO), in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Studiul realizat de compania canadiana Thomson Financial subliniaza ca este cel mai bun inceput de an, din 2000 pana in prezent.

Banca de investitii Goldman Sachs a fost principalul consultant al companiilor implicate in fuziuni si achizitii, la nivel mondial. Morgan Stanley ocupa locul al doilea, insa a coborat pe pozitia a sasea in Europa, de la primul loc in pimul trimestru din 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri