Increderea pe piata a fost diminuata si de un raport al Bancii Reglementelor Internationale (BIS), in care aceasta avertiza impotriva presiunilor inflationiste, apreciaza analistii, care considera ca aurul se va tranzactiona intr-un interval fix in aceasta saptamana, cu tendinte de scadere.

"Nu este vorba despre un singur factor. Investitorii si-au luat, azi, profiturile si s-au restras de pe piata", a declarat directorul de cercetare pentru metale pretioase de la Calyon Corporate and Investment Bank, Michael Widmer, citat de Reuters.

"Raportul BIS a alertat de asemenea piata, intr-o masura. Multe persoane s-au concentrat pe acest raport, in parte deoarece spune ca bancile centrale ar trebui sa continue sa majoreze ratele dobanzilor si acest lucru i-a speriat pe multi", a adaugat acesta. Aurul s-a ieftinit pana la 648,70 dolari pe uncie si s-a tranzactionat in intervalul 651,30/651,90 dolari, fata de 653,60/655,10 dolari pe uncie la sfarsitul sesiunii de vinerea trecuta, la tranzactiile de la New York, mai scrie Reuters.

Citeste si:

Pretul petrolului a scazut cu peste 1%, pana aproape de 70 de dolari pe baril, dupa ce Royal Dutch Shell a anuntat ca se pregateste sa isi reia exporturile de pe un camp petrolier nigerian, abandonat cu peste un an in urma din cauza atacurilor militantilor. Cuprul si zincul s-au depreciat cu peste 2%.

Principalele actiuni britanice au scazut pentru a sasea sesiune consecutiv, urmand scaderilor accentuate de la Wall Street de la sfarsitul saptamanii trecute, in conditiile in care bancile si preturile marfurilor au reflectat o mare parte din acest declin. Aurul este vazut, in mod traditional, ca o bariera impotriva inflatiei, insa ratele dobanzilor mai ridicate ar putea creste dolarul si scadea pretul aurului.

"Investitorii care doresc sa-si consolideze pozitiile in tranzactiile cu aur, care asteapta preturi mai mari in a doua parte a acestui an, ar trebui sa continue sa cumpere, chiar si in absenta unui catalizator evident, care sa ridice pretul metalului galben pe termen scurt", a spus strategul-sef pentru metale de la UBS Investment Bank.