Fondurile de investitii cu capital de risc ridicat (private equity), au realizat in anul 2006 pe continentul european achizitii in valoare de 112 miliarde euro, iar in primul semestru din 2007 valoarea acestora s-a ridicat la aproximativ 415 miliarde de euro.
Fondurile de investitii si-au multiplicat achizitiile si au apelat din ce in ce mai mult la tranzactiile de tip LBO (achizitii prin imprumuturi), ceea ce a permis o crestere a randamentului investitiilor desfasurate, si a permis ca acest sector sa reprezinte o patrime din numarul total al achizitiilor in 2007.

Desi achizitiile realizate de fondurile de private equity in ultimii ani reprezinta un adevarat succes, expertii in domeniu incep sa isi puna intrebari cu privire la calitatea acestor tranzactii dar si asupra riscului constant pe care acestor sector il detine.

In Europa, achizitiile realizate de fondurile de investitii au inregistrat o crestere de 56%, si au atins suma de 112 miliarde de euro, pe o piata globala de 224 de miliarde de euro. In acest context, capitalismul modern trebuie sa se obisnuiasca din ce in ce mai mult cu fondurile de private equity.

Insa in ce masura sunt fondurile private de investitii un motor al activitatilor de fuziuni si achizitii din Romania? Chiar daca fondurile private de investitii dispun de sume importante pentru astfel de tranzactii, acestea au fost implicate pe piata locala doar in 14 'dealuri' dintr-un total de 129, nefind luate in considerare tranzactiile in care au fost implicate SIF-uri.

Majoritatea proiectelor in care s-au implicat fondurile de investitii in Romania au fost de tip buy-out, respectiv achizitii de pachete majoritare de actiuni sau pachete de control care sunt vandute dupa o perioada de 3, 5 sau 7 ani.

In Franta peste 1600 de companii au fost achizitionate prin intermediul tranzactiilor de tip LBO, cu un numar de 500.000 de salariati, conform datelor emise de Confederatia Generala a Muncii (CGT). Conform Asociatiei franceze a Investitorilor de capital (Afic), companiile de tip LBO au inregistrat o crestere de cinci ori mai mare decat media nationala, ceea ce reprezinta un aport important pentru economia franceza.

Fondurile de investitii europene de tip buyout au atras in 2006, 84 de miliarde de euro, ceea ce a insemnat o crestere de 46%, iar fondurile cu capital de risc ridicat, 17 miliarde de euro, cu o crestere de 60%, conform ultimului studiu realizat de Thomson Financial.

Insa esentialul se afla in alta parte: capitalul se concentreaza din ce in ce mai mult asupra celor mai importante fonduri de private equity. Astfel, putem spune ca lucrurile se petrec ca in orice alt sport, castigatorul ia tot.

Treisprezece fonduri de investitii de tip buyout au reusit singure sa atraga jumatate din piata. Numele lor sunt cunoscute intrucat tranzactiile de miliarde realizate in ultima perioada au tinut primele pagini ale ziarelor. Este vorba despre Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR), Blackstone, Texas Pacific Group (TPG), Carlysle, Permira sau Apax. Acesti campioni ai achizitiilor in domeniul companiilor, nu sunt dirijati de o singura persoana. Fiecare dintre ei formeaza o institutie distincta, formata din maxim doua sute de persoane cu experienta, raspanditi pe toate continentele, dar adoptand strategii diferite de la o tara la alta.

Fiecare dintre aceste companii are propriul domeniu de expertiza: fondul de investitii european Apax se concentreaza asupra celor cinci sectoare din industrie, in timp ce Permira isi face cunoscute public ambitiile sale la nivel global. KKR este in prezent compania cea mai activa in domeniul achizitiilor si a realizat cele mai mari tranzactii de pe piata. In schimb Providence se axeaza exclusiv pe sectorul mass media in timp ce Silverlake se limiteaza la sectorul tehnologic. TPG ramane specialistul in domeniul aeronautic, iar Warburg Pincus este in proportie de 50% activ pe piata din Asia.

In ceea ce priveste fondurile cu capital de risc ridicat, tendinta este aceeasi. Daca luam exemplul Statelor Unite, primele zece companii reprezinta o treime din piata, iar in Europa procentul este mult mai mare. Se observa astfel o concentrare a celor mai importante fonduri cu capital de risc ridicat la nivel mondial.

In timp ce in sectorul fondurilor de investitii de tip buyout s-a inregistrat o crestere puternica a pietei , in cazul fondurilor cu capital de risc ridicat progresul inregistrat este unul mai linistit.

“In trei ani volumul investitiilor realizate de fondurile de investitii de tip buyout, s-a dublat, astfel incat cei mai mari au reusit sa isi insuseasca beneficiile aduse de aceasta crestere pe piata. Pentru fondurile de venture capital (fonduri cu capital de risc), piata nu a avut schimbari majore, insa fondurile de investitii cu o experienta mai mare au reusit sa isi imbunatateasca pozitia pe piata”, a declarat Rainer Ender, director Adveq.

Intr-un sector in care nivelul performantei joaca de asemenea un rol important, acest fenomen de concentrare are practic un rol pozitiv, intrucat separa “samanta buna de cea rea”. Pe o piata in crestere nu toti reusesc sa primeasca fonduri, astfel incat putem observa ca anumite fonduri de investitii de talie mai mica nu au reusit sa primeasca bani, in ciuda performantelor obtinute. In plus fondurile de investitii de talie mica au fost practic abandonate de marile companii, intrucat nu pot avea un impact asupra performantei portofoliului pe care il detin.

Suma minima obligatorie, pe care o companie trebuie sa o plateasca pentru a putea face parte dintr-un fond private equity, ajunge la aproape 15 milioane de euro, cu mentiunea ca managerul fondului de investitii cu capital de risc ridicat are libertatea de a stabili si o suma mai mica. Aceasta oportunitate este din ce in ce mai redusa, a adaugat Rainer Ender. “Cele mai importante fonduri de investitii cer o suma de 37 de milioane de euro”, a declarat directorul Adveq, Rainer Ender. Astfel, pentru a reusi trebuie sa ai o pozitie buna pe piata fondurilor de investitii de tip buyout.

Pentru investitorii suedezi, accesul la marile companii de fonduri de private equity, este deschis doar pentru un numar redus. Pentru ceilalti accesul este posibil doar prin intermediul unor fonduri de investitii care fac deja parte din dntr-o companie de private equity mult mai mare, cum este cazul Adveq sau Parteners Group.

Industria fondurilor de private equity se maturizeaza iar o dovada a acestui fapt o reprezinta accesul din ce in ce mai dificil al noilor fonduri de investitii care depasesc cu greu primul prag de acces.

3I si Candover sunt doua dintre companiile care sunt listate la bursa si exista pe piata de mult timp. Cele doua reprezinta tipul de companii prin intermediul carora investitorii isi pot plasa banii in fonduri de private equity.

In ultimii cinci ani piata de fonduri de invetitii de tip buyout a inregistrat performante exceptionale, beneficiind si de ameliorarea conditiilor de achizitie a companiilor prin intermediul tranzactiilor de tip LBO. In plus piata de actiuni a inregistrat un progres important sub efectul ameliorarii profiturilor si a scaderii dobanzii. In 2002 o companie era cotata la o valoare de sapte ori a profitului de exploatare, in timp ce astazi atinge o valoare de noua ori a aceluiasi profit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri