Actiunile companiei petroliere si de gaz MOL s-au apreciat, marti, pana la un nivel record, dupa ce compania a achizitionat actiuni pentru a evita o oferta de preluare nedorita din partea companiei austrice OMV
MOL si-a cumparat propriile actiuni pe piata, pentru a treia zi consecutiv, determinand aprecierea acestora cu 6%, pana la un varful de 30.000 de forinta (163,5 dolari) pe actiune, dupa un castig de 8,9% obtinut in sesiunea precedenta.

Traderii spun ca este posibil ca OMV, care are o valoare de piata de 19,6 miliarde dolari, sa fi luat parte la tranzactii. OMV a anuntat, marti, ca nu a luat inca o decizie in privinta unor noi achizitii de actiuni la bursa.

OMV si-a majorat detinerea la MOL pana la 18,6%, de la 10%, cu un cost de aproximativ un miliard de euro si a cerut, luni, conducerii MOL sa discute o apropiere mai mare intre cele doua companii. "OMV priveste valul viitor de consolidari ca pe o oportunitate pentru ambele companii sa-si uneasca fortele", a anuntat OMV. MOL a refuzat negocierile.

Unii investitori si analisti au spus ca pretul este, in prezent, irational de mare si ca decizia conducerii MOL de a cumpara la nivelul curent este indoielnica. "Pretul devine irational. In acest moment distrug, nu creeaza valoare pentru actionari", a spus un analist din domeniul petrolier, citat de Reuters.

"Cred ca incearca sa impinga pretul pana la un nivel la care nu mai are sens, din punct de vedere financiar, pentru OMV, sa continue sa cumpere", a adaugat acesta. MOL, care are o capitalizare de piata de 16,9 miliarde dolari, detine, in prezent, 3,33 milioane din propriile actiuni. Compania a spus, saptamana trecuta, ca va rascumpara pana la 10% din cele 109 milioane de actiuni emise.

Conducerea MOL controleaza, in prezent, aproximativ 25% din propriile actiuni prin bonuri de trezorerie, contracte options si alte instrumente financiare. Unii analisti sustin ca OMV ar putea fi interesat de o preluare chiar si la acest pret.

"La prima vedere, o preluare a MOL de catre OMV ar aduce o crestere graduala pentru actionarii OMV chiar si la nivelul de 33.000 de forinti, cu 17% peste pretul de la inchiderea sesiunii de luni pentru MOL", a spus analistul de la Wood and Company, Bram Buring, intr-o nota de cercetare.

O preluare ar fi explicabila, din punct de vedere financiar, insa unii investitori spun ca pietele nu sunt convinse ca OMV poate obtine acest lucru. "Reactia pietei arata ca oamenii nu prea cred ca OMV este capabila sa obtina aceasta afacere usor si la un pret bun. Din acest motiv, actiunile se depreciaza", a spus managerul de fonduri de la Constantia Privatbank din Viena, Walter Harecker.

Actiunile OMV s-au depreciat, marti, in a doua parte a sesiunii, cu 2,8%, pana la 47,13 euro. Analistul de la KBC Bank, Peter Tordai, a spus ca se asteapta ca MOL sa reziste unei incercari de preluare, chiar daca acest lucru se dovedeste costisitor pentru actionarii minoritari si MOL poate sa-si foloseasca puterea pentru a emite noi actiuni.

"MOL este la o rascruce: simpla cumparare de actiuni pe piata ar putea sa nu fie suficienta pentru a-si apara pozitia, insa alte solutii sunt mai putin elegante", a spus Tordai, care a retrogradat, marti, actiunile MOL la recomandarea "vinde", deoarece a considerat ca actiunile sunt supraevaluate cu 24%. "O noua emisiune de actiuni pare sa fie o posibilitate realista, in opinia noastra, in ciuda unei reactii probabile negative a pietei la o astfel de miscare", a adaugat analistul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri