2 Aprilie 2024

Economiștii din Elveția se plâng că cei din Banca Națională „fac leapșa” cu pozițiile de top din instituție



Modul cum se fac numirile la vârful Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) contravine practicilor urmate de alte bănci centrale, pentru că Guvernul federal continuă să promoveze persoane din interiorul instituţiei monetare, susţine un grup de economişti, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Într-un moment în care Elveţia se pregăteşte să anunţe cine îi va succeda în funcţie actualului guvernator al SNB, Thomas Jordan, al cărui mandat expiră în luna septembrie, aşa-numitul SNB Observatory a dat publicităţii un raport în care reia criticile sale anterioare cu privire la modul în care este condusă Banca Naţională a Elveţiei.

"Nu este practica internaţională ca persoanele din interiorul unei bănci centrale să fie numite în poziţiile de top management. Faptul că doi dintre cei trei membri ai Consiliului guvernatorilor sunt membri ai staff-ului instituţiei este o deviere de la practicile anterioare şi înseamnă practic că SNB este condusă de membri ai instituţiei, ale căror opinii, de exemplu cu privire la distribuirea profiturilor, nu corespund cu cele ale întregii societăţi", susţin economiştii Stefan Gerlach, Yvan Lengwiler şi Charles Wyplosz.

Argumentul avansat de SNB Observatory cu privire la practicile urmate la nivel mondial este adevărat când vine vorba de numirile în poziţii de top la mai multe bănci centrale. De exemplu, actualii guvernatori ai băncilor centrale din ţările membre ale zonei euro care se învecinează cu Elveţia, respectiv Germania, Franţa, Italia şi Austria, precum şi preşedintele Băncii Centrale Europene, ocupau toţi poziţii în afara acelor instituţii în momentul numirii lor.

În contrast, preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a fost promovat în această funcţie după ce a activat în cadrul Fed.



Citeste si