Pretul petrolului s-a stabilizat luni in jurul valorii de 71 de dolari, comerciantii anticipand o marire a productiei rafinariilor americane ce va contracara scaderea stocurilor de benzina, relateaza NewsIn.

Pretul petrolului Brent a urcat cu 3 centi, pana la 71,44 dolari pe baril, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute a inregistrat o crestere de 89 de centi. La bursa din New York pretul petrolului a scazut cu 4 centi, pana la 70,64 dolari pe baril, dupa cresterea de 1,11 dolari inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute.

Comerciantii s-au aratat ingrijorati de riscurile geopolitice asupra livarilor cauzate de alarmele teroriste din Europa, dupa ce aeroporturile Heathrow, din Londra si JFk din New York au fost inchise ca masura de precautie deoarece aeroportul din Glasgow a fost afectat de o explozie a unei masini si la Londra au fost dejucate anumite atentate teroriste.

Stocurile de petrol din Cushing, Oklahoma - punctul de livrare pentru contractele futures americane - au scazut cu 1,4 milioane barili, conform raportului intocmit in cursul saptamanii trecute, reducand diferenta dintre etaloanele petroliere din SUA si Europa la sub un dolar pe baril.

Disputa Iranului cu Occidentul privind programul nuclear propriu este in continuare importanta dupa ce un inalt oficial iranian a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca o echipa a Organizatiei Natiunilor Unite va vizita Iranul intre 11 si 13 iulie pentru discutii.

Ingrijorarile legate de disputa nucleara iraniana cu Occidentul, impreuna cu sistarile de livari petroliere din Nigeria, reducerea productie de catre Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol si cresterea consumului a dus la majorarea pretului petrolului Brent cu 17% in 2007.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spitale din Belgia, patrulate de roboți pentru a limita infectările cu Covid-19
Setari Cookie-uri