Magnatul mexican Carlos Slim Helu a devenit cel mai bogat om din lume, averea sa estimata in acest moment la 67,8 miliarde dolari, depasind-o pe cea a lui Bill Gates, relateaza presa internationala.

Aprecierea, in ultimele trei luni, cu 27% a actiunilor grupului America Movil, cel mai mare operator de telefonie mobila din America Latina, controlat de Slim Helu, a crescut averea acestuia cu 8,6 miliarde dolari peste cea a lui Bill Gates, a declarat Eduardo Garcia, fondatorul unei importante publicatii financiare online, Sentido Comun.

Acesta mai estimeaza ca averea lui Slim Helu si a familiei sale reprezinta aproximativ 8% din produsul intern brut al Mexicului. Pentru ca averea lui Gates sa se ridice la 8% din PIB-ul Statelor Unite, ar trebuie sa totalizeze peste 1.300 miliarde de dolari, de 17 ori decat detine in prezent.

Garcia a precizat ca in acest moment averea lui Bill Gates se ridica la 59,2 miliarde dolari.

Analistii Forbes raportau, in urma cu cateva luni, ca Slim l-a depasit pe miliardarul Warren Buffet, ocupantul locului secund in clasamentul mondial al averilor, ramanand insa in urma lui Bill Gates.

La acel moment, Garcia s-a aflat pe pozitii contrare, calculand averea lui Slim Helu ca fiind mai mare decat cea a lui Gates, insa numai cu putin, ceea ce face ca in prezent, sa nu mai existe nicio indoiala in privinta noului lider.

Decizia Forbes a fost luata dupa ce holdingul Carso si operatorul de telefonie fixa Telmex au inregistrat castiguri substantiale, intr-o perioada in care actiunile Berkshire Hathaway Inc. s-au depreciat.

Garcia, care utilizeaza metodologia celor de la Forbes pentru a calcula averile miliardarilor, a declarat ca aprecierea cu 5,7% a actiunilor Microsoft in al doilea trimestru nu se compara cu cresterea substantiala a titlurilor companiilor detinute de Slim.

Actiunile Telmex s-au apreciat cu 11% in al doilea trimestru al 2007, in timp ce cele ale bancii Inbursa, controlata tot de Slim Helu, s-au apreciat cu 20%.

Nici Forbes si nici Slim sau purtatorul sau de cuvant, Arturo Elias Ayub, nu au putut fi contactati pentru a comenta informatia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Miliardarii cu salariu de doar un dolar pe an