Lira sterlina a atins marti fata de dolar un maxim al ultimului sfert de secol, iar euro s-a apreciat la un nivel record fata de yenul japonez cu randament mic, deoarece investitorii au cumparat valute cu randamente atractive, potrivit Reuters, citat de NewsIn.
Dolarul s-a mentinut la cotatii scazute si fata de euro, deoarece ingrijorarile din piata americana provocate de stirile din sectorul imobiliar sustin pararea ca dobanda cheie va stagna in cea mai mare economie din lume, Statele Unite ale Americii, in timp ce in strainatate dobanzile de politica monetara ar putea urca.

Investitorii au evitat sa mizeze mai mult pe moneda verde si deoarece miercuri va fi sarbatoarea americana Independence Day.

Investitorii asteapta publicarea a statisticilor americane pentru vanzarile de locuinte, anunta Reuters.

"Totul se invarte in jurul dobanzilor: dolarul s-a depreciat in timpul ultimelor zile, din cauza dezavantajului creat de estimarile privitoare la dobanda cheie americana, in timp ce nivelul dobanzii de politica monetara din Marea Britanie, corelat cu slabirea dolarului, sustine aprecierea lirei sterline", a spus un strateg pentru piete valutare internationale de la Commerzbank Corporates & Markets (CBCM), Antje Praefcke, citat de Reuters.

Aprecierea lirei sterline s-a accelerat recent, deoarece asteptarile analistilor cu privire la dobanda cheie americana s-au schimbat dupa publicarea procesului verbal al ultimei sedinte de politica monetara a Bank of England, care lasa sa se inteleaga ca dobanda cheie ar putea urca in aceasta saptamana si nu in august cum se estimase mai demult.

Sedinta de politica monetara de joi a Bank of England ar putea avea ca rezultat o majorare a dobanzii cheie in Marea Britanie cu 0,25%, pana la 5,75%. in cazul in care comitetul de politica monetara al bancii centrale din Marea Britanie va urca dobanda cheie, atunci aceasta va ajunge cu 0,5% mai mare decat dobanda de politica monetara din Statele Unite ale Americii.

"Am asistat la aprecierea lirei sterline pana la cotatia maxima a ultimilor 26 de ani si aceasta va continua pana la sedinta de politica monetara a Bank of England, deoarece analistii de pe pietele internationale estimeaza ca ar fi posibil ca dobanda britanica de politica monetara sa urce pana la 6%", a spus Praefcke de la CBCM. Praefcke a adaugat ca aprecierea euro este sustinuta de estimarile privitoare la o posibila inasprire a conditiilor monetare in zona euro.

Lira sterlina a stagnat fata de moneda verde la cotatia de 2,0157 dolari/lira sterlina, dupa ce a atins cotatia maxima record a ultimilor 26 de ani, de 2,0197 dolari/lira sterlina.

Euro s-a tranzactionat fata de yen la cotatia de 166,56 yeni/euro, dupa ce a atins cotatia record de 167,19 yeni/euro, potrivit statisticilor Reuters.

Dolarul a stagnat la cotatia de 122,44 yeni/dolar, dar s-a mentinut in apropiere de cotatia minima a ultimelor trei saptamani, de 122,09 yeni/dolar, atinsa luni. Indicele pentru yen al bancii centrale a Japoniei a alunecat, dupa ajustarea ratelor inflatiei ale Japoniei si ai principalilor sai parteneri comerciali, pana la cel mai mic nivel din ultimii 22 de ani, de 93,4 in iunie, fata de 94,9 in mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri