Evaluarea companiei Tata Steel reflecta si pozitia companiei, care este unul dintre cei mai ieftini producatori de otel din lume. Achizitia grupului Corus de catre Tata Steel confera companiei o pozitie solida in piata europeana si acces la o retea de distributie organizata.

Analistii de la Fitch observa lipsa rezultatelor imediate ale acestei tranzactii, deoarece Tata Steel nu intentioneaza sa furnizeze otel si fier ieftin firmei Corus. Totusi, initiativele de reducere a costurilor si reteaua operationala solida sustin Tata Steel.

Perspectiva stabila arata ca analistii de la Fitch estimeaza ca entitatea rezultata dupa preluarea companiei Corus ar putea sa isi imbunatateasca bilantul contabil si sa mentina un profil financiar care sa ii reflecte ratingul. Fitch avertizeaza totusi ca lipsa furnizarii de materii prime companiei Corus reprezinta o problema cheie, care trebuie solutionata, ca sa sustina marjele de profit operational ale Tata Steel. Desi marjele de profit ale Corus s-au imbunatatit dupa anul 2003, acestea sunt inca mici si reflecta volatilitatea semnificativa comparativ cu marjele mai stabile ale companiei Tata Steel.

Tata Steel va deveni al cincilea grup siderurgic mondial dupa castigarea licitatiei pentru compania siderurgica anglo-olandeza Corus Group, pentru care a cazut de acord sa plateasca 6,2 miliarde lire sterline (12 miliarde dolari).