Grupul petrolier si de gaze naturale MOL ar putea vinde actiunile detinute din compania petroliera croata INA, pentru a stopa sirul de achizitii realizate de grupul austriac OMV, afirma cotidianul Wirtschaftsblatt din Austria, relateaza Budapest Business Journal, citat de NewsIn.
Cotidianul a precizat ca sursele sale fac parte din cercurile austriace de afaceri, bine informate, afirmand ca aceasta decizie ar putea fi justificata de costurile devastatoare pe care MOL ar trebui sa lea copere in cazul in care va incerca sa isi rascumpere actiunile proprii pentru a contracara intentiile grupului OMV.

MOL a achizitionat in 2003 o participatie de 25% plus o actiune din grupul croat INA insa are motive pentru a regreta aceasta decizie , avand in vedere ca firma croata a intregistrat pierderi din cauza implicarii statului in stabilirea preturilor la gaze naturale.

Insa analistii croati cred ca MOL detine capital suficient pentru a obtine imprumuturi, deci motivul pentru vanzarea participatie din INA este legat de ambitia grupului rusesc Lukoil de a achizitiona compania ungureasca.

Lukoil planuieste de mult sa se extinda in regiune. Momentan este lider al pietei in Serbia si planuieste sa creeze o companie cu capital mixt impreuna cu grupul Slovenian Petrol.

Conform parerii presedintelui Templeton Asset Management, Mark Mobius, pentru Financial Times, o fuziune intre MOL si OMV ar putea rezulta in majorarea considerabila a capitalului de actiuni, o astfel de companie putand face fata unor oferte de preluare venite din gigantilor energetici mondiali.

Templeton detine momentan 2% din actiunile MOL, sustinand o eventuala fuziune a MOL cu OMV.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri