Dolarul s-a depreciat vineri pana la cotatii minime record fata de euro, deoarece zvonurile privitoare la o vanzare de catre o banca mare de investitii au indepartat castigurile inregistrate de moneda verde dupa publicarea unor statistici americane pozitive privind piata muncii, potrivit Reuters.

Euro a urcat cu 0,3% fata de dolar, pana la cotatia de 1,3636 dolari/euro, in apropiere de cotatia maxima record fata de moneda americana, de 1,3680 dolari/euro, atinsa in aprilie. Un trader a spus ca dolarul s-a depreciat deoarece o mare banca de investitii din Statele Unite ale Americii a cumparat masiv euro si a vandut dolari.

Moneda europeana coborase in timpul sedintei de tranzactionare pana la cotatia de 1,3568 dolari/euro. Un alt trader a spus ca euro s-a apreciat de la aceste cotatii minime si pentru ca o mare banca centrala a cumparat euro.

Pe piata locala, euro era tranzactionat la inchiderea sedintei de schimburi valutare de vineri la 3,1160-3,1190 lei, cu un ban mai jos decat joi seara, ca urmare a ordinelor de vanzare de valuta venite de la investitorii straini si de la clientii locali ai bancilor, sustin dealerii.

"In piata valutara au predominat ordinele de vanzare de valuta, care au venit atat de la clientii locali ai bancilor, cat si de la cei nerezidenti. E posibil ca leul sa se aprecieze in continuare", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, citat de NewsIn.

Cursul afisat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,1212 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 147 lei vechi (0,47%) fata de euro, de la 3,1359 lei/euro, cat era joi.

Piata valutara de vineri s-a deschis la un curs de 3,1280-3,1130 lei/euro, dupa care moneda nationala s-a depreciat usor la 3,1290-3,1320 lei/euro. Ulterior cursul a alunecat rapid la 3,1200-3,1220 lei/euro, dar ordinele de cumparare de valuta care au urmat au apreciat moneda europeana la 3,1300 lei/euro. Dupa ce a atins acest nivel, euro a coborat rapid la 3,1160-3,1190 lei/euro, ca urmare a vanzarilor foarte mari de valuta facute de banci.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Manea (BCR): Metodologia de calcul a IRCC ar trebui modificata