Gigantul energetic rus Gazprom a prezentat planurile sale prin care intentioneaza sa devina prima companie din lume cu o capitalizare de o mie de miliarde de dolari, de doua ori mai mare decat Exxon Mobil, potrivit editiei online a cotidianului Sunday Times citat de NewsIn.
Gazprom, al carui actionar majoritar este statul rus, va trebui sa isi majoreze de patru ori capitalizarea actuala, de 251 miliarde dolari, pentru a atinge acest obiectiv. Directorul executiv adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat insa pentru Sunday Times ca "aceasta cifra nu este doar o cifra frumoasa".

Medvedev a precizat ca renuntarea de catre statul rus la controlul asupra preturilor la gaze naturale, reevaluarea rezervelor companiei de catre pietele occidentale, introducerea unor modalitati de control a costurilor si aplicarea unui program de diversificare si achizitii va permite companiei ruse sa depaseasca plafonul de o mie de miliarde dolari.

Responsabilul rus nu a oferit un orar de indeplinire al acestui obiectiv, dar responsabilii Gazprom au dat de inteles ca ei cred ca acest lucru poate fi atins in urmatorii 5-7 ani.

Gazprom controleaza 17% din rezervele mondiale cunoscute de gaze naturale, acoperind aproximativ un sfert din consumul Europei. Medvedev a respins sugestiile conform carora Gazprom ar fi doar un instrument al guvernului, precizand ca aceste sugestii sunt absurde.

"Statul detine o participatie majoritara, insa suntem un grup listat la bursa, restul actiunilor fiind detinut de investitori privati", a declarat oficialul rus.

"Speculatia conform careia invetim in Europa pentru a elimina concurenta este doar un mit. Este ridicol. Nu investim sume enorme de bani pentru a elimina concurenti de pe piata. Este o dependenta mutuala, suntem dependenti de clientii nostri europeni", a adaugat Medvedev.

Preturile gazelor naturale sunt strict controlate in Rusia, insa din 2011 clientii rusi vor fi nevoiti sa plateasca aceleasi preturi ca cele platite de consumatorii din strainatate, mai putin taxele de transport si taxele vamale.

Medvdeved a precizat ca din "calculele preliminare" ale Gazprom, acest lucru va duce la majorare cu 32 miliarde dolari a veniturilor anuale.

"Acest lucru nu este apreciat la adevarata valoare de catre toata lumea si din acest motiv sunt de acord cu anumite banci de investitii, care estimeaza ca valoarea actiunilor Gazprom se va dubla pana in 2011", a adaugat Medvedev.

Responsabilul rus a precizat ca majorarea nivelului capitalizarii se va datora si cresterii eficientei si productivitatii muncii. "Am pornit pe aceasta cale doar in urma cu cinci ani. Anul trecut costurile noastre operationale au scazut cu 5% si pentru Gazprom aceasta cifra este foarte importanta", a declarat Medvedev.

Gazprom intentioneaza sa isi diversifice operatiunile, implicandu-se in productia de petrol si energie electrica, precum si in proiecte de productie de gaze naturale lichefiate, prin aceste masuri Gazprom urmand sa devina un actor important in America de Nord si Asia.

Medvedev a confirmat ca grupul analizeaza vanzarea bancii Gazprom Bank, care a devenit a treia banca din Rusia, prin listare la bursa sau prin intrarea in capitalul bancii a unui investitor strategic.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri