Cancelarul german Angela Merkel i-a precizat in mod clar presedintelui francez Nicolas Sarkozy ca Germania se va opune oricarui efort de a reduce independenta Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit cotidianului Der Spiegel de duminica, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Merkel l-a informat pe Sarkozy ca este liber sa isi expuna ideile", scrie cotidianul german, citand o sursa din biroul cancelarului.

"Insa daca va porni o campanie serioasa de atacuri impotriva independenteii Bancii Centrale Europene sau a obiectivului acesteia, de a mentine stabilitatea preturilor, va trebui sa se pregateasca pentru opozitia Germaniei", a continuat Der Spiegel.

Sarkozy va prezenta luni planurile sale de reforma economica si strategie bugetara in fata ministrilor europeni de finante. Presedintele Frantei considera, potrivit declaratiilor sale, ca zona euro este singura regiune din lume care este afectata negativ de propria moneda, care impiedica cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Moneda unica europeana se afla la un nivel aproape record fata de dolar si yen, iar Sarkozy a facut apel la ministrii europeni de finante sa se implice mai mult in politica monetara, o zona de responsabilitate impartita cu BCE.

Merkel a precizat in repetate randuri ca independenta BCE trebuie sa fie aparata. Niciun purtator de cuvant al guvernului german nu a putut fi contactat pentru a comenta asupra acestui subiect.

Insa un inalt oficial guvernamental german a declarat, potrivit Der Spiegel, ca niciun alt stat european nu sustine ideile lui Sarkozy.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coreea de Nord a tras două rachete cu rază scurtă
Setari Cookie-uri