Petrolul s-a ieftinit luni, dupa ce a atins cotatia maxima a ultimelor 11 luni la sfarsitul saptamanii trecute, deoarece marcarea profitului de dupa sfarsitul saptamanii a fost limitata de ingrijorarile din cauza rezervelor americane de benzina si a ofertei de petrol din Nigeria, potrivit Reuters.
Lucrarile de mentenanta a platformelor petroliere din Marea Nordului au temperat ieftinirea petrolului, spune Reuters.

Petrolul Brent tranzactionat pe piata londoneza, pe care investitorii il considera un indicator mai eficient pentru evolutia pretului petrolului pe pietele internationale, s-a ieftinit cu 60 de centi, pana la cotatia de 75,02 dolari/baril, dupa ce s-a scumpit la peste 76 dolari in timpul sedintei anterioare de tranzactionare. Cotatia maxima istorica atinsa de petrolul Brent a fost de 78,65 dolari/baril, la inceputul lui august 2006.

Barilul de titei tranzactionat pe piata americana s-a ieftinit cu 70 de centi, pana la cotatia de 72,11 dolari.

"Motivele din cauza carora petrolul este cotat la acest nivel sunt serioase ti exista posibilitatea sa asistam la o scumpirea si mai mare a petrolului in urmatoarele luni", a spus un analist de la MFCGlobal Investment Management, European Equities, David Dugdale.

"In contextul in care Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) mentine reducerile plafonului productiei de petrol, in Nigeria sunt rapiri, sezonul uraganelor se apropie si tulburarile geopolitice sporesc nesiguranta din timpul verii, e posibil ca petrolul sa se scumpeasca", a adaugat analistul.

Analistii considera ca sunt putine sanse pe termen scurt ca violentele care dureaza de 18 luni sa ia sfarsit, desi starea de anxietate cauzata de situatia din Nigeria, al optulea exportator de petrol din lume, a fost calmata usor de eliberarea de catre rapitorii nigerieni a fetitei britanice in varsta de trei ani Margaret Hill.

Rapirile din Nigeria s-au intensificat in ultimul an si jumatate, iar atacurile la adresa industriei petroliere au determinat scaderea productiei nigeriene de petrol cu 661.000 barili pe zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri