Firma ruseasca Rosneft a anuntat luni ca a semnat un acord de parteneriat largit cu grupul britanico-olandez Royal Duth Shell, pentru a coopera in sectorul productiei de petrol si rafinare in Rusia si peste hotare, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Shell are deja drept partener in cadrul proiectului Sakhalin-2, evaluat la 21 miliarde dolari, pe monopolul rusesc de gaze naturale Gazprom.

Grupul anglo-olandez Shell dezvolta proiectul petrolier Siberian Salym si anuntase ca se afla in cautarea unui al treilea proiect in care sa se implice in Rusia.

"Acordul semnat astazi cu Shell va permite companiilor noastre sa isi extinda capacitatile de dezvoltare, atat pe plan geografic cat si in ceea ce priveste amploarea proiectelor", a declarat presedintele grupului petrolier rus, controlat de stat, Sergei Bogdancikov, intr-un comunicat.

Conform informatiilor publicate de ministerul rus al energiei, grupul petrolier de stat Rosneft a inregistrat cea mai mare crestere economica dintre firmele rusesti, in timp ce alte firme energetice active in Rusia, precum TNK-BP, au inregistrat ritmuri de crestere aproape nule.

Rosneft detine cele mai importante zacaminte petroliere din Rusia, cumparate de la firma falimentara Yukos cu ocazia licitatiilor fortate de statul rus, in decembrie 2004.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si