O lira cipriota va valora 0,585274 euro si o lira malteza va echivala 0,429300 euro.

Cipru si Malta vor deveni al 14-lea, respectiv al 15-lea stat membru au zonei euro, care va marca astfel a treia extindere de la crearea sa in 1999.

"Felicit cele doua state pentru acest succes, obtinut datorita eforturilor diplomatice, si sper ca adoptarea monedei euro le va incuraja sa mentina relatii politice bune si sa isi imbunatateasca competitivitatea", a declarat pentru presa ministrul de finante portughez Fernando Teixeira dos Santos, a carui tara a preluat presedintia Uniunii Europene la data de 1 iulie.

Cele doua insule mediteraneene au finalizat marti ultima etapa a unui lung proces. In mai, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana s-au declarat in favoarea acestei initiative, estimand ca cele doua state indeplinesc criteriile de stabilitate macro-economica necesare.

Inainte de Malta si Cipru, Slovenia a reusit sa se califice pentru a adera la zona euro, si utilizeaza moneda europeana incepand din 1 ianuarie 2007.

Citeste si:

Extinderile viitoare ale zonei euro sunt invaluite in incertitudine: dupa Slovacia, care pare a fi pregatita a adera la zona euro in 2009, va trebui sa mai treaca mult timp pana la urmatoarea etapa.

Polonia si Cehia au drept obiectiv de aderare anul 2012 iar Ungaria perioada 2011-2013. Statele baltice sunt afectate de inflatie galopanta, generata de puternica crestere economica ce caracterizeaza momentan economiile acestor tari.

Lituania a evocat anul 2010, Letonia anul 2011 iar Estonia nu a stabilit inca un obiectiv de aderare. In sfarsit, Bulgaria vorbeste de anul 2009, insa aceasta data pare nerealista, iar Romania de 2014.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar Marea Britanie si Danemarca nu au adoptat moneda unica europeana, din cauza unei clauze speciale, iar Suedia a refuzat aderarea la zona euro, dupa un referendum cu rezultat negativ.