Grupul minier anglo-australian Rio Tinto a anuntat joi ca este dispus sa plateasca 38,1 miliarde dolari pentru compania canadiana Alcan, dand astfel nastere celei mai mari companii producatoare de aluminiu din lume, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Rio Tinto va plati 101 dolari pe actiune ordinara, cu 13% peste pretul de inchidere a actiunilor Alcan la bursa din New York din sedinta de miercuri, in numerar, depasind oferta facuta de rivalul Alcoa Inc, ce se ridica la 28,8 miliarde dolari.

Oferta de preluare a grupului canadian Alcan de catre compania americana Alcoa era considerata a fi un ultim efort din partea americanilor pentru a contracara o posibila preluare din partea unor rivali.

Oferta grupului Rio Tinto a fost unanim recomandata de consiliul de administratie al Alcan. Directorul executiv al Alcan, Dick Evans, va conduce noua companie, a precizat Rio.

Cele doua grupuri au cazut de acord sa vanda divizia de ambajale a Alcan, a precizat Rio Tinto, semnaland intentia de a se concentra pe operatiunile de minerit si rafinare.

Aceasta fuziune va permite grupului sa produca aproximativ 4,4 milioane tone de aluminiu pe an, devenind, de departe, cel mai mare producator din lume.

"Acesta preluare va oferi grupului Rio Tinto posibilitatea de a-si diversifica activitatea", a declarat Keith Goode, un analist al Eagle Mining Resouces din Sydney.

Nou-creata companie va fi numita Rio Tinto Alcan si va avea sediul central in Montreal, Canada, unde este amplasat grupul Alcan.

Grupul rival BHP Billiton, care este consiliat de Merill Lynch, a fost considerat unul dintre potentialii actori interesati de preluarea uneia dintre companiile producatoare de aluminiu Alcan sau Alcoa.

Preturile record la care se tranzactioneaza metalele au declansat o adevarata cursa de consolidare in cadrul sectorului, grupurile incercand sa se preia reciproc pentru a profita de situatia actuala de pe piata.

Piata aluminiului a fost marcata in 2006 de fuziunea grupurilor rusesti Sual si Rusal, impreuna cu anumite active detinute de grupul elvetian Glencore, dand nastere astfel unui gigant mondial, intrecand grupul Alcoa.

Grupul creat din aceasta fuziune este evaluat la peste 30 de miliarde dolari, avand drept actionar principal pe miliardarul rus Oleg Deripaska.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »



Citește și
Angela Merkel: Germania a trecut până acum cu bine de testul coronavirusului
Setari Cookie-uri