Bancile din Bulgaria refuza sa mai acorde imprumuturi pentru construirea de hoteluri, temandu-se ca aceste proiecte ar putea deveni falimentare din cauza faptului ca litoralul bulgar s-ar putea confrunta in curand cu o criza de apa potabila curenta.

In aceasta situatie s-a ajuns din cauza retelei de conducte care este invechita, dar si datorita faptului ca numarul hotelurilor nou construite in Bulgaria a crescut rapid in ultimii zece ani, cu aproximativ 10.000 de locuri pe an.

"In acelasi timp, pretul ofertelor de vacanta scade", a declarat presedintele Comisiei nationale de turism, Georgi Gergov.

Mai mult, veniturile incasate de hotelurile de la Marea Neagra sunt in scadere. In 2001, castigurile obtinuite prin inchirierea unei camere erau de 24,4 euro, anul trecut au scazut la 11,6 euro, iar anul acesta sunt de 10,8 euro.

Astfel, bancile cred ca investitorii nu vor mai putea sa-si plateasca datoriile. "Nu investim in proiecte de constructii", a spus presedintele Consiliului de administratie si directorul UniCredit Bank, Levon Hampartsumian.

Secretarul de stat pentru turism din Bulgaria, Aneliya Krushkova, a declarat joi, ca hotelierii de pe litoralul bulgaresc au redus cu pana la 50% tarifele la cazare din cauza scaderii constante a numarului de turisti.

Tot mai multi bulgari prefera sa-si petreaca vacantele in strainatate, potrivit secretarului de stat. In primele patru luni ale acestui an, bulgarii au cheltuit aproximativ 390 milioane euro pentru sejururile externe, cu 17% mai mult decat in 2006.

Bulgaria a devenit una dintre primele trei destinatii turistice preferate de europeni, alaturi de Grecia si Tunisia. Pentru aceasta vara, agentiile de turism se asteptau la o crestere cu 12% a numarului de turisti straini ce vor prefera Bulgaria ca destinatie de vacanta, iar 60% dintre acestia vor veni din statele membre ale Uniunii Europene.

In ultimii patru ani, popularitatea Bulgariei a crescut datorita hotelurilor luxoase, ofertelor turistice neconventionale si preturilor atractive. Exista insa posibilitatea ca turistii straini sa fie indepartati de lucrarile necontrolate din constructii, care se desfasoara pe toata intinderea coastei bulgaresti a Marii Negre.

Bulgaria trebuie sa depuna eforturi serioase pentru a-si imbunatati capacitatea executiva si legislativa, pentru a stopa constructiile haotice, considera presedintele Asociatiei Agentiilor de Turism din Bulgaria, Donka Sokolova. "Daca vom face o singura miscare gresita, Bulgaria ar putea pierde un numar mare de turisti pentru cel putin zece ani", a avertizat Sokolova.

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu a declarat ca aproximativ 300.000 de romani vor alege sa-si petreaca, vara aceasta, vacanta in Bulgaria, iar alti 200.000 vor pleca in Grecia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania si Bulgaria vor sa diminueze importul de masini vechi