Moneda europeana a urcat pana la un nou maxim istoric fata de dolar, peste 1,38 dolari/euro, din cauza vanzarilor de dolari facute dupa publicarea statisticilor americane cu amanuntul.

Euro s-a apreciat pana la cotatia de 1,3812 dolari/euro, un nou maxim istoric, fata de cotatia de 1,3775 dolari/euro, inregistrata inainte de publicarea statisticilor.Fata de yenul japonez, dolarul a alunecat pana la cotatia de 122,25 yeni/dolar, de cursul de 122,35 yeni/dolar, inregistrat anterior.

Statisticile lunii iunie au descris o surprinzatoare cadere a vanzarilor cu amanuntul de 0,9%, cea mai mare din aproape doi ani, deoarece au scazut vanzarile de automobile si de benzina, potrivit unui raport guvernamental american.

Citeste si:

Cu exceptia automobilelor, vanzarile cu amanuntul au scazut cu 0,4%, potrivit Departamentului american al Comertului.

Analistii care au participat la un sondaj Reuters au estimat ca vanzarile americane cu amanuntul vor urca cu 0,1% in iunie, dupa cresterea din mai, care a fost revizuita pana la 1,5%. Cu exceptia vanzarilor de automobile, analistii s-au asteptat ca vanzarile americane cu amanuntul sa urce cu 0,2% in iunie.

Cea mai mare scadere a vanzarilor americane cu amanuntul atinsa din august 2005 a fost generata de reducerea vanzarii de piese auto cu 2,9%. Vanzarile de pise auto reprezinta aproximativ 20% din totalul vanzarilor. Vanzarile de benzina au scazut cu 1,1%.