Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) planuieste sa investeasca mai mult in Balcani si sa se indeparteze de finantarea imprumuturilor, a spus presedintele bancii, Jean Lemierre, intr-un interviu pentru Reuters.
Prin aceasta noua strategie, banca pentru dezvoltare in estul Europei si in tarile din fosta Uniune Sovietica, care a investit deja 1,6 miliarde euro in Serbia, Muntenegru si Bosnia, va creste competitivitatea si comertul in regiune si va crea noi locuri de munca, a mai spus Lemierre.

"Cand finantam proiecte de infrastructura, este vorba mai ales de imprumuturi. Daca privim catre sectorul privat, cred ca partea investitiilor de capital in activitatea noastra va creste", a spus acesta. Banca a spus, intr-un raport financiar recent, ca mediul de afaceri ar putea deveni din ce in ce mai provocator, pe masura ce institutia isi muta activitatile spre sud si est, dar ca natura benigna a riscurilor "s-ar putea schimba", mai scrie Reuters, citat de NewsIn.

"Lumea in general, dar si aceasta regiune, partea de est a Europei, se bucura in prezent de conditii foarte bune de finantare", a spus Lemierre. Potrivit acestuia, conditiile globale se pot inrautati. "Cu toate acestea, in Balcani si cu precadere in Serbia, tendintele sunt pozitive, mai ales dupa decizia privind Uniunea Europeana si Serbia", a spus acesta. Lemierre a completat ca Serbia este o tara foarte importanta pentru Balcani si ca va da tonul in regiune.

in cadrul ultimei runde de negocieri cu executivul UE de saptamana trecuta, Serbia ar putea incheia, in octombrie, un pact de pregatire a intrarii in UE, prin care statul va dispune de sase ani pentru a se adapta regulilor comerciale din UE. Acest lucru ii va permite statului accesul la fondurile UE necesare pentru reforma.

Lemierre a mai spus ca, pentru cresterea investitiilor straine in Serbia, este nevoie de o reglementare a statutului provinciei Kosovo, pe care Serbia, cu ajutorul Rusiei, a blocat-o, scrie Reuters. "Investitorii vor monitoriza foarte atent acest lucru iar un progres inspre o solutie ar fi foarte important pentru acestia", a precizat Lemierre, care a adaugat ca problema provinciei Kosovo este integrata in peisajul Balcanilor de vest, pe care investitorii il monitorizeaza.

Lemierre a mai spus ca BERD este pregatita sa ia parte la eforturile de privatizare, prin imprumuturi si investitii. Serbia planuieste sa scoata la vanzare monopolul petrolier NIS, compania aeriana JAT Airways si fosta filiala pentru mentenanta aeronavelor in 2007.

Nu exista planuri pentru privatizarea monopolului de electricitate EPS, insa exista modalitati de imbunatatire a situatiei, a mai spus Lemierre. "Privatizarea este vazuta uneori ca o abordare in alb sau negru, dar se pot gasi solutii. Sectorul energetic va avea nevoie de investitii si principalul meu mesaj ar fi ca este nevoie de investitii in energie", a mai spus acesta.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri