Air France in parteneriat cu fondul de investitii Apax si cativa investitori spanioli pregatesc o oferta de cumparare a companiei aeriene Iberia. Compania spaniola este deja curtata de fondul Texas Pacific Groupo (TPG) si British Airways.

Compania aeriana Air France a confirmat ca examineaza cu atentie „dosarul Iberia”. Conform publicatiei El Economista, grupul Air France-KLM in parteneriat cu fondul de private equity Apax va prezenta o oferta de cumparare comuna, inainte de inceputul lunii august. Pretul oferit pentru o actiune este de 4 euro, o tranzactie care ridica valoarea companiei spaniole la suma de 3,81 de miliarde de euro. Astfel, fondul de investitii TPG si compania British Airways nu mai sunt singurii interesati de achizitia Iberia.

Achizitia companiei spaniole „reprezinta in mod firesc, ca si pentru ceilalti jucatori, posibilitatea unei mai bune consolidari pe piata, dar si cresterea eficacitatii si rentabilitatii in acest domeniu de activitate”, sustin reprezentantii Air France-KLM. Un numar important de observatori nu exclud si varianta ca pe viitor compania franco-olandeza sa se arate interesata si de Alitalia.

Fondul de investitii american TPG impreuna cu British Airways au oferit companiei spaniole 3,60 de euro pe actiune, insa au fost refuzati de Iberia considerand oferta mult prea mica.

In luna iulie consiliul de administratie al companiei Iberia a refuzat sa mai comunice informatii financiare grupului candidat condus de fondul de private equty TPG. „ In cazul in care cele doua companii vor hotari sa formuleze o noua oferta consiliul de administratie va acorda informatiile financiare suplimentare”, au afirmat reprezentantii Iberia.

Astfel jocul ramane deschis. Singura intrebare care a ramas este daca Air France – KLM si fondul de investitii Apax au mijloacele necesare sa concureze cu British Airways si TPG. In prezent compania aeriana britanica detine deja 10% din capitalul Iberia.

Chiar daca prezenta investitorilor spanioli va fi minoritara, acestia vor detine un rol important pentru a garanta identitatea Iberia.

In momentul de fata, o actiune a companiei Iberia este cotata la 3,70 de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ucraina semnalează o creştere a nivelului de radioactivitate
Setari Cookie-uri