Cateva mii de muncitori indonezieni au protestat zgomotos luni in fata sediului Nike din Jakarta, solicitand companiei sa isi regandeasca planurile de reziliere a contractelor sau sa le plateasca daune financiare.

"Nu vom parasi Indonezia. Nike este legat de Indonezia si suntem hotarati sa ne dezvoltam afacerile in aceasta tara", a declarat Erin Dobson, care conduce departamentul de comunicare corporativa si responsabilitate sociala, citata de agentia de presa Reuters.

Dobson a explicat ca rezilierea contractelor cu doua din cele sapte fabrici in care se produc pantofi Nike a fost o decizie luata strict din motive de business, adaugand ca cele doua fabrici nu au reusit sa se ridice la standardele de calitate impuse de Nike. Aceasta a adaugat ca Nike, companie ce colaboreaza cu 38 de fabrici in Indonezia, in care lucreaza 115.000 de angajati, are o relatie foarte buna cu celelalte cinci fabrici producatoare de incaltaminte. Cele cinci fabrici ar putea prelua volumul de munca al celor doua unitati inchise.

Citeste si:

"In acest moment, lantul de fabrici Nike din Indonezia este foarte stabil, iar noi intentionam sa il extindem", a declarat Dobson, care sustine si ca Nike a anuntat guvernul indonezian despre intentia sa de a intrerupe colaborarea cu cele doua fabrici.

Intrebata daca Nike inca priveste Indonezia ca fiind un teren competitiv, avand in vedere competitia stransa din tari ca Vietnam sau China, Erin Dobson a raspuns: "Cu siguranta ca da. Mai mult, din anul 2004, am crescut rata de productie de pantofi in aceasta tara cu 18%".

Alaturi de alte companii multinationale, Nike a intampinat presiuni din partea unor grupuri ca Oxfam Community Aid Abroad, in legatura cu modul in care isi trateaza muncitorii din fabricile asiatice. Indonezia este tara care a produs aproximativ o cincime din totalul pantofilor de sport Nike.