Procesul firmei de contabilitate KPMG, cel mai mare din istoria Americii in materie de evaziune fiscala, s-a finalizat cu scoaterea de sub acuzatie a 13 din cei 17 acuzati, anunta editia online a Financial Times.
Judecatorul districtului Manhattan, Lewis Kaplan, a luat aceasta hotarare in conditiile in care s-a dovedit ca procurorii au incalcat drepturile constitutionale ale acuzatilor. “Guvernul i-a impiedicat pe acuzati sa se apere si i-a privat de consilierea pe care o doreau. Ce s-a intamplat este intolerabil intr-o societate care se prezinta in fata lumii drept un model de justitie”, a scris Kaplan in decizia sa.

In 2005, procurorii au pus sub acuzatie 17 fosti directori executivi ai firmei, precum si alte doua persoane implicate in vanzarea ilegala de scutiri de taxe catre clienti instariti, incepand cu 1996. Trezoreria de stat a SUA a fost prejudiciata cu peste 2 miliarde de dolari. Ulterior, KPMG a acceptat sa plateasca o amenda de 456 de milioane de dolari cu conditia sa nu ajunga la tribunal.

Judecatorul Kaplan a criticat dur politica Departamentului de Justitie conform careia companiile banuite de evaziune fiscala si-ar putea demonstra dorinta de a colabora cu guvernul prin refuzul de a le plati taxele de proces ale angajatilor sai pusi sub acuzare. “Intreaga responsabilitate pentru respingerea acuzatiilor in cazul KPMG o poarta guvernul”, a afirmat judecatorul.

Intr-o incercare de a-si indrepta greseala, Kaplan crede ca s-ar putea ajunge la o noua punere sub acuzatie daca KPMG ar continua sa isi plateasca amenda. Procurorii au refuzat sa faca vreo declaratie, in conditiile in care verdictul era previzibil inca de la scoaterea la iveala a gravelor erori judiciare.

De cealalta parte, acuzatii s-au declarat incantati de deznodamantul procesului. “Suntem foarte multumiti. A fost o perioada foarte dificila pentru clientii mei. Suntem de parere ca judecatorul Kaplan a recunoscut ca dezastruoasa instrumentare a cazului de catre guvern a condus la respingerea incriminarii”, este de parere Craig Margolis, fost presedinte al firmei si avocatul principal al apararii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri