Investitorii de pe piata fondurilor mutuale pot lua in considerare o alternativa incurajatoare: societatile de administrare a activelor bursiere. Dupa un parcurs lung, aceste companii au ajuns la rezultate financiare superioare celor de pe piata fondurilor de investitii.
Spre exemplu, in timp ce indicele S&P 500 si fondurile mutuale au avut randamente anuale de 11%, respectiv 14% in decursul ultimilor 5 ani, conform societatii Morningstar, primele cinci mari societati de administrare a activelor au obtinut o rata medie a profitului de 30%. Acest clasament este format din Black Rock, Legg Mason, AllianceBernstein, Franklin Resources si T.Rowe Price, conform cotidianului New York Times.

Unul dintre avantajele de a efectua plasamente in cadrul fondurilor mutuale este acela ca ofera posibilitatea de retrage in orice moment banii depusi.

Marile societati din domeniu folosesc modele diferite de gestionare a fondurilor, in functie politica firmei. Ele colecteaza taxele de administrare a portofoliilor, care de altfel, ajuta la cresterea volumului activelor firmei. Aceste taxe sunt folosite si in statele unde exista economie de scara, acestea indreptandu-se catre cele mai mari firme de pe piata. Acestea sunt considerate cele mai profitabile pentru veniturile nationale, si mai ales in pietele afllate in crestere.

In momentele nefavorabile de pe piata, societatile de administrare a activelor sunt, de asemenea, vulnerabile alaturi de ceilalti jucatori. In astfel de situatii, investitorii isi pot retrage banii sau pot decide sa ramana pe pozitii asumandu-si un risc sporit in cazul preturilor actiunilor supraapreciate. Aceasta este o problema de actualitate, dupa spusele lui Marc Irizzary, analist din cadrul Goldman Sachs care urmareste activitatea managerilor din aceste societati.

Investitorii ar trebui sa mai aiba in vedere si faptul ca acest domeniu este reglementat strict din punct de vedere legal, politic si legislativ, ceea ce poate afecta pretul actiunilor.

Multi strategi de tip „bullish” din acest domeniu considera ca managementul activelor a devenit comun pietelor internationale, si ca exista multe oportunitati de castig pentru fondurile companiilor din Statele Unite. Dnul. Irizarry spune:”Trebuie sa ne indreptam privirea spre pietele externe unde exista randamente de profitabilitate superioare celor din Statele Unite”.

In aceeasi directie, Chris Spahr, analist la Deutsche Bank sustine: ”Statele Unite detin o piata matura, dar sunt si multe tari in faza in care ne aflam noi acum un deceniu sau doua. Exista multi investitori neasteptatori dar in acelasi timp si multi manageri americani care detin performante in plasamente, mixuri de politici, publicitate si vanzari, pentru a face fata concurentei.

Acesti doi analisti recomanda societatea AllianceBernstein, luand in considerare suprafata de actiune a acesteia. AllianceBernstein este o companie care are sediul central in New York, tranzactioneaza la NYSE si apartine de compania Axa, care activeaza in domeniile asigurarilor si serviciilor financiare si care are sediul la Paris. AllianceBernstein este a treia cea mai mare si tranzactionata societate de administrare de fonduri, conform ziarului Pensii si Investitii. ”36% din fondurile Alliance, insumand 717 mld. dolari din activele aflate sub administrare provin din fonduri proprii”, sustine John Meyers, purtator de cuvant la societatea AllianceBernstein.

Alte companii cu o prezenta semnificativa pe piata americana sunt Franklin Resources, Legg Mason si BlackRock. Din partea societatii Goldman, Irizarry pune in fata societatea BlackRock, pe care o considera cea mai mare societate in ceea ce priveste valoarea fondurilor administrate, si o plaseaza la categoria de plasament de termen lung.

Dintre companiile mai mici, Barnard lauda Eaton Vice ca fiind o companie cu potential bun pe termen lung, iar Irizarry recomanda Afiliated Managers, care a efectuat multe achizitii reusite, printre care se pot enumera Chicago Equity Partners, First Asset Management si Federated Investors, care este o solutie „defensiva” tinand cont de faptul ca 70% din activele societatii se afla in plasamante.

Totusi, firmele mai mici au depasit performantele primelor cinci mari companii, cu 13% anual, in ultimii cinci ani”, sustine Irizarry. El ne mai spune aceste firme au in defavoare societatilor mari o oferta si o credibilitate redusa, ceea ce denota o atitudine precara din partea reprezentatntilor marilor comapanii din domeniu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri