"Este foarte dificil sa relansam, pana in martie 2008, activitatea in centrala Kashiwazaki-Kariwa, operata de Tepco, deoarece va lua timp sa intarim capacitatile antiseismice ale acesteia", scrie publicatia Nikkei.

In cazul in care inchiderea centralei nucleare, considerata cea mai mare din lume, se prelungeste, costurile provocate vor fi de cel putin 200 miliarde yeni (1,2 miliarde euro), aceasta suma reprezentand jumatate din previziunile pentru incasarile neimpozitate anuntate de Tepco inaintea cutremurului, mai scrie cotidianul economic japonez.

Potrivit acestuia, compania Tepco va fi obligata sa compenseze pierderea de electricitate a centralei Kashiwazaki-Kariwa, reprezentand 47% din productia nucleara totala a acesteia, care alimenteaza megalopolisul Tokyo, cu 20 de milioane de locuitori, mai precizeaza Nikkei.

Cresterea pretului petrolului a afectat deja compania Tepco, ale carei profituri ar putea scadea cu 60 miliarde yeni in anul bugetar 2007/2008, in cazul in care pretul barilului de petrol ramane la 65 dolari.

Centrala Kashiwazaki-Kariwa, cu o capacitate de peste 8.200 de megawati, este situata la doar noua kilometri de epicentrul seismului, care a atins 6,8 grade magnitudine pe scara Richter in prefectura Niigata, in centru.

Citeste si:

In afara unor scurgeri radioactive usoare, cutremurul a provocat incendierea unui transformator. Centrala a fost inchisa de autoritati pentru o perioada nedefinita, deoarece nu a fost conceputa pentru a rezista la un seism atat de puternic.

Autoritatile locale i-au cerut, duminica, premierului Shinzo Abe, sa accepte o inspectie facuta de Agentia Internationala a Energiei Atomice (AIEA). Dupa cutremur, AIEA a cerut "o ancheta aprofundata a impactului asupra centralei" si a solicitat "transparenta" din partea autoritatilor, insa guvernul japonez a refuzat ajutorul agentiei.

"Accidentul a provocat panica in randul populatiei si ne-am confruntat cu zvonuri", asupra posibilului impact al scurgerilor radioactive asupra mediului, a declarat guvernatorul prefecturii Niigata, Hirohiko Izumida. Acesta a pledat pentru implicarea unei organizatii internationale pentru verificarea situatiei in scopul de a publica informatii exacte, argumentand ca reprezentantii centralei sunt deja foarte ocupati cu instalatiile si administrarea sistemului.

Seismul din data de 16 iulie a facut zece victime, a provocat ranirea a mii de oameni si a distrus peste 2.000 de cladiri, avand si un grav impact economic. Constructorul de automobile Toyota a decis sa mentina inchise toate uzinele din Japonia, din cauza defectiunilor provocate de cutremur producatorului sau de utilaje Riken. Alti mari constructori japonezi au luat, deja, aceeasi decizie.