Guvernul german analizeaza ideea de a-si deschide mai devreme decat intentionase piata muncii catre cetatenii est-europeni, deoarece se confrunta cu o lipsa a mainii de lucru, a anuntat marti purtatorul de cuvant al acestuia, transmite AFP, citat de NewsIn.
Problema va fi abordata la sfarsitul lunii august in Consiliul de ministri, a declarat purtatorul de cuvant Ulrich Wilhelm, subliniind insa ca guvernul de coalitie de la Berlin nu are in acest moment o pozitie unitara in aceasta problema.

Un purtator de cuvant al Ministerului Economiei a declarat ca nu exista obiectii fundamentale pentru deschiderea pietei muncii, dar ca aceasta masura nu trebuie sa fie decat o fateta a unei politici mai ample in sectorul muncii.

"Trebuie stabilit mai intai cati germani aflati in somaj ar putea fi pregatiti pentru a ocupa locurile de munca vacante", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Muncii.

Dupa extinderea UE din 2004, Germania a impus restrictii pe piata muncii cetatenilor noilor membre pana in 2009, invocand riscurile de "dumping salarial".

Berlinul are posibilitatea de prelungi cu inca doi ani aceste restrictii, daca poate dovedi ca deschiderea pietei muncii i-ar crea probleme.

Insa in Germania incep sa apara indicii ale unei penurii de forta de munca, rezultatul unei cresteri economice puternice conjugata cu imbatranirea populatiei active.

Opiniile pentru solutionarea situatiei difera. Conservatorii si mediile economice pledeaza pentru un aflux de forta de munca straina, argumentand ca somajul este la cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani. Social-demcoratii si sindicatele vor se investeasca mai mult in reorientarea profesionala a somerilor si reamintesc ca 3,7 milioane de germani nu au un loc de munca.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri