Petrolul s-a scumpit joi pana la 77 dolari/baril, iar titeiul american a atins cotatia maxima din aproape un an, ca urmare a cresterii cererii din partea rafinariilor din cea mai mare piata energetica a lumii, Statele Unite ale Americii

Scumpirea a urcat cotatia contractelor la termen pentru titeiul american peste cea a petrolului Brent pentru prima oara din februarie, pe baza preturilor de inchidere.

Analistii au observat statisticile publicate miercuri care au aratat ca stocurile de petrol brut american au scazut pentru a treia saptamana consecutiv.

"Actualul nivel al importurilor, de aproximativ 10,4 milioane de barili pe zi si asteptarile de crestere a volumului de rafinare cu intre 150.000 pana la 250.000 de barili pe zi in urmatoarele doua saptamani sunt semne ca ne putem astepta la o crestere a cererii de titei", au spus analistii de la Lehman Brothers.

Petrolul tranzactionat pe piata americana s-a scumpit cu 99 de centi, pana la cotatia de 76,87 dolari/baril, in scadere fata de cotatia maxima atinsa in timpul sedintei de tranzactionare, de 77,24 dolari/baril. Aceasta este cea mai mare cotatie atinsa de titeiul american din data de 9 august 2006. Miercuri titeiul american s-a scumpit cu 2,32 dolari/baril.

Petrolul Brent tranzactionat pe piata londoneza s-a scumpit cu 60 de centi pana la cotatia de 76,92 dolari/baril.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
7 dezastre economice globale in 2019 care afecteaza si Romania