Caderile accentuate din pietele internationale generate de statisticile slabe pentru sectorul imobiliar american si problemele din pietele de credit au ieftinit petrolul joi cu mai mult de 1 dolar. Petrolul s-a scumpit insa iar, in apropiere de cotatia maxima record de peste 78 dolari/baril.

"Scumpirea arata ingrijorarea pietei cauzata de scaderea stocurilor intr-un moment de cerere crescuta", a spus un analist pentru piata energiei de la National Australia Bank, Gerard Burg.

Petrolul Brent s-a scumpit cu 82 de centi, pana la cotatia de 76 dolari/baril, fata de ieftinirea de 1,14 dolari/baril inregistrata la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi.

Citeste si:

Barilul de titei american s-a scumpit cu 1,20 dolari, pana la cotatia de 76,15 dolari/baril.

O eventuala incetinire a cresterii economice americane ar influenta negativ consumul de energie, iar unii analisti considera ca petrolul s-ar putea ieftini.

Cererea de carburant din Statele Unite ale Americii, cea mai mare piata energetica a lumii, ramane puternica. Statisticile guvernamentale publicate miercuri au indicat o a treia saptamana consecutiv de scadere a stocurilor americane de titei.