O clauza ascunsa intr-un proiect de lege din domeniul energiei, care a trecut recent de Senatul american, i-ar putea face pe constructorii de centrale atomice eligibili pentru imprumuturi guvernamentale in valoare de zeci de miliarde de dolari, scrie International Herald Tribune.
Cateva grupuri americane de lobby i-au anuntat recent pe oficialii din administratia Bush ca industria nucleara are nevoie de aproximativ 50 de miliarde de dolari in imprumuturi de la stat, pentru urmatorii doi ani, cu scopul de a finanta o expansiune majora.

Clauza legala, introdusa fara nici o dezbatere in urma solicitarilor venite din partea industriei nucleare, are potentialul de a extinde dramatic industria nucleara din SUA. Domeniul nuclear american isi propune sa construiasca 19 noi centrale atomice, care costa aproximativ 4-5 miliarde de dolari fiecare. In timp ce industria nucleara ar fi principalul beneficiar al acestei reglementari, clauza legala ar putea aduce alte miliarde de dolari in imprumuturi de la stat centralelor energetice care produc energie "curata".

Industria nucleara se bucura in prezent de un sprijin crescand din partea sectorului politic, dupa decenii de opozitie din partea gruparilor de mediu. Un numar tot mai mare de parlamentari republicani si democrati, preocupati de problema incalzirii globale si de dependenta energetica fata de alte state, sustin macar partial exapansiunea nucleara.

Insa clauza legala ar putea avea consecinte mult mai importante decat se asteapta majoritatea parlamentarilor, oferind Departamentului pentru Energie puterea de a aproba un numar nelimitat de imprumuturi guvernamentale pentru producatorii de energie "curata".

In urma unor prevederi legale stabilite in 2005, energia nucleara se califica drept energie "curata" deoarece nu emite gaze care sa contribuie la incalzirea globala.

Companiile nucleare au in plan construirea a 28 de noi reactoare nucleare pentru 19 centrale atomice, pe tot cuprinsul Statelor Unite. Executivii din industrie sustin, insa, ca bancile si Wall Street nu ar furniza banii necesari pentru construirea noilor centrale, decat daca imprumuturile sunt garantate in intregime de catre stat.

Guvernul american ofera anual garantii pentru imprumuturi in valoare de mai multe miliarde de dolari, acordate fermierilor, exportatorilor, micilor afaceristi si studentilor. Guvernul nu imprumuta practic suma de bani, dar se angajeaza sa o plateasca, in cazul unui esec din partea celui care imprumuta.

In timp ce industria nucleara pretinde ca ar avea nevoie de 25 miliarde de dolari in imprumuturi pentru anul 2008 si inca 50 miliarde de dolari pentru urmatorii doi ani, presedintele George W. Bush a propus o suma mult mai mica – patru miliarde de dolari – garantate de catre stat pentru tehnologiile care genereaza putere electrica "curata".

Clauza legala ce a trecut neobservata prin Senat slefuieste si extinde subtil programul de garantii pentru imprumuturi stabilit de Congres in 2005, prin Energy Policy Act. Ca si inainte, Departamentul pentru Energie poate sa garanteze pentru 100% din imprumuturi si pentru 80% din costul total al centralei. Partea esentiala este ca noua clauza permite Departamentului pentru Energie sa ofere un numar nelimitat de garantii pentru imprumuturi, atat pentru constructia centralelor nucleare, cat si pentru alte tipuri de tehnologii "curate".

Aici intervine schimbarea. Sub prezenta lege, guvernul poate sa garanteze un volum limitat de imprumuturi, stabilit anual de catre Congres. Anul trecut, Congresul a fixat suma de patru miliarde de dolari, pentru care guvernul putea garanta de-a lungul anului fiscal 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri