Pretul petrolului a urcat, ieri, la un nou record maxim istoric de 78,77 dolari pe baril la bursa de marfuri New York, dupa anuntarea unei scaderi neasteptate a stocurilor de titei din Statele Unite ale Americii, cel mai mare consumator din lume, informeaza NewsIn.
Titeiul tranzactionat pe piata americana atinsese cotatia record de 78,21 dolari/baril la inchiderea sedintei de marti si se ieftinise, in dimineata zilei de miercuri, cu 51 de centi pana la 77,70 dolari/baril, ca urmare a unui val de vanzari pe pietele internationale si in asteptarea datelor statistice referitoare la stocurile din Statele Unite.

Pretul petrolului american a urcat la un maxim de 78,77 dolari/baril, care a depasit cel mai ridicat nivel atins anterior, de 78,40 dolari, din iulie 2006. Cotatia contractelor la termen cu scadenta in septembrie pentru titeiul american a urcat cu 31 de centi, pana la 78,52 dolari in dupa-amiaza zilei de ieri. Pretul barilului Brent, din Marea Nordului, a scazut cu 29 de centi, pana la 76,76 dolari.

Stocurile de petrol din SUA au scazut cu 6,5 milioane de barili, potrivit statisticilor publicate de autoritatile americane, cu mult peste estimarile analistilor, care se asteptau la un declin de doar 700.000 de barili. "Acest rezultat este suficient pentru a intretine cursa de scumpire a petrolului", a spus presedintele companiei de consiliere pentru tranzactiile petroliere Ritterbusch and Associates, Jim Ritterbusch.

Stocurile de titei au scazut in toate regiunile americane, inclusiv la punctul de livrare al contractelor la termen pentru bursa de marfuri din New York, in Cushing, statul Oklahoma. "Scaderea stocurilor este impresionanta, petrolul va da tendinta pietei in urmatoarele zile, iar restul marfurilor o va urma", a spus un trader de la Truman Arnold, Tom Knight, citat de Reuters.

Stocul de benzina a urcat cu 600.000 de barili in saptamana incheiata in data de 27 iulie, in timp ce stocul de produse petroliere rafinate s-a extins cu 2,8 milioane de barili. Petrolul s-a scumpit cu peste opt dolari in ultima luna, in ciuda tensiunii de pe pietele de capital, starnita de problemele pietei ipotecare pentru creditele cu risc ridicat din SUA.

Analistii atribuie tendinta de urcare a pretului petrolului unui influx de bani pe piata, tensiunilor geopolitice si reticentei Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a creste productia. Cartelul, care se intalneste in data de 11 septembrie la Viena pentru a discuta politica adoptata inainte de instalarea iernii, a anuntat ca nu vede nevoia de a renunta la cele doua reduceri ale productiei pe care le-a decis la sfarsitul lui 2006, atat timp cat rezervele sunt ridicate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri