Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va discuta nivelul record al preturilor si va lua o decizie cu privire la plafonul pentru productia zilnica de titei cu ocazia reuniunii din septembrie de la Viena, a spus ministrul algerian al energiei, Chakib Khelil, citat de AFP.

"Cu ocazia intrunirii de la 11 septembrie de la Viena, OPEC va studia piata si va lua decizia adecvata in ceea ce priveste pastrarea plafonului de productie sau majorarea acestuia", a declarat Khelil.

Ministrul algerian al energiei a precizat insa ca "pretul petrolului pe piata internationala nu este sustinut acum de oferta slaba, ci mai degraba de capacitatea de rafinare relativ redusa".

"Momentan nu se pune problema sa crestem sau sa scadem plafonul pentru productia de titei, deoarece pe pietele internationale exista un echilibru intre cerere si oferta", a adaugat oficialul algerian.

Cotatia contractelor la termen pentru titei a atins un nou record istoric la data de 1 august, de 78,77 dolari/baril, pe piata de la New York.

Reprezentantii OPEC au refuzat sa comenteze la sfarsitul saptamanii declaratiile facute de ministrul irakian al petrolului, Hussein al-Chahristani, care declarase ca organizatia ia in considerare "o usoara crestere a productiei" la reuniunea din septembrie.

OPEC a decis la ultima reuniune din martie sa mentina plafonul pentru productia zilnica de titei la 25,8 milioane de barili.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
ONU: Vaccinul împotriva COVID-19 va trebui considerat un "bun public global"
Setari Cookie-uri