In primul trimestru al anului 2005 economia Japoniei a cunoscut o crestere spectaculoasa, cu mult peste asteptarile marilor investitori. Majoritatea economistilor considera ca este putin probabil ca acest trend ascendent va dura.

Hideo Kumano, un reputat economist la Dai-Ichi Life Research Institute afirma ca „atat investitiile, cat si cheltuielile consumatorilor au crescut satisfacator, fapt ce sustine si mai mult cresterea economica“.

Sunt insa si voci sceptice, care considera ca desi in primul trimestru cresterea economica a fost substantiala, acest ritm nu va putea fi sustinut in continuare. Cresterea economiei Japoniei cu 5,3% in intervalul ianuarie-martie 2005, este superioara cresterii economiei americane si a Uniunii Europene. Economia SUA a crescut cu 3,1%, in timp ce a statelor din zona euro a crescut cu 1,4%. Rata somajului in Japonia a cunoscut o imbunatatire, ajungand in prezent la 4,5%, de la 4,7% in aceeasi perioada a anului trecut. Intrebarea care se afla in acest moment pe buzele tuturor investitorilor este daca pot continua investitiile masive in economia Japoniei, existand totusi teama ca profiturile s-ar putea diminua in perioada urmatoare.