Conform cifrelor publicate luni de Biroul national de statistica, nivelul de 5,6% atins de inflatie in luna iulie depaseste cu mult obiectivul anual de 3% stabilit de guvern.

Inflatia din iulie a depasit si nivelul atins in luna iunie, cand inflatia a urcat la 4,4%. Pentru primele sapte luni ale anului, inflatia a urcat intr-un ritm de 3,5%, a precizat institutul chinez.

Cresterea preturilor in iulie este cauzata in mare parte de evolutia preturilor la alimente, ce reprezinta aproximativ o treime din veniturile casnice ale chinezilor, crescand cu 15,6%, pretul carnii in special cunoscand o crestere de 45,2%.

Citeste si:

"Este cel mai ridicat nivel al acestui indice inregistrat in ultimii zece ani", a precizat un economist al bancii Standard Chartered, Stephen Green. Inflatia din iulie a atins un nivel identic cu cel din luna februarie 1997.

Aceasta urcare a inflatiei, cu mult peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, motivand mai multe majorari ale dobanzii de referinta, alimentand asteptarile economistilor pentru o noua masura similara.

"Banca centrala este in mod clar sub presiune pentru a creste dobanda de referinta", a declarat un analist al Bank of China International, Cheng Manjiang, citat de AFP.