Temerile privind un blocaj pe piata creditelor ar putea persista mai multe luni, timp necesar pentru evaluarea completa a expunerii bancilor europene la criza de pe piata creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite
"Principala problema a bancilor este sa incerce sa calmeze pietele si sa iasa din vartejul in care sunt prinse", a spus analistul de la Creditsights din Londra, Simon Adamson.

Semnalele de revenire a increderii pe piete au aparut luni, pe fondul coborarii dobanzilor pentru creditele pe termen scurt si interventiei bancilor centrale pe piete pentru a remedia finantarea. Cotatiile actiunilorau revenit dupa cele doua zile de vanzari de la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit NewsIn.

Indicele Dow Jones al bancilor europene a urcat, luni, cu 2,6%, revenind dupa scaderea de joi si de vineri. Recuperarea a depasit-o pe cea a indicelui FT Eurofirst al primelor 300 de companii europene, care a urcat cu 2,1%.

Temerile privind o epuizare a lichiditatii care sa afecteze piata creditelor au persistat, in conditiile in care investitorii s-au grabit sa renunte la plasamentele care au legatura cu piata creditelor ipotecare din SUA, insa au intampinat probleme in gasirea de cumparatori, din cauza dubiilor privind valoarea reala a activelor riscante.

"Principalul pericol este ca aceste lucruri sa se transforme intr-un proces care se intampla de la sine. Piata este tensionata si devine din ce in ce mai greu sa evaluam activele din cauza lipsei de lichiditati", a mai spus Adamson. El a adaugat ca urmeaza o etapa in care unii investitori vor descoperi aceasta valoare. PNB Paribas a inghetat, saptamana trecuta, trei fonduri de investitii, motivand ca lipsa lichiditatii din cauza turbulentelor de pe piata ipotecara face imposibila evaluarea activelor.

"Cred ca le este greu bancilor sa isi dezvaluie in intregime pozitiile", a spus un analist de la o banca franceza, care a adaugat ca exista destul de multa nesiguranta in privinta modului in care bancile isi cantaresc activele. Pe de alta parte, vestile despre banci europene afectate de criza pietei ipotecare continua sa apara. BNP Paribas, Deutsche Bank si Commerzbank au fost mentionate printre creditorii grupului ipotecar american HomeBanc, dupa ce acesta a cerut protectie impotriva falimentului.

BNP si Commerzbank au anuntat ca expunerea lor este una redusa si sub control. Banca Postbank a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a prevazut in registrul contabil 600 milioane euro pentru expunerea la doua instrumente de investitii conduse de banca germana IKB si ca o treime din expunere a fost provocata de criza pietei ipotecare. Investitorii sustin ca rapoartele financiare pentru al treilea trimestru, care vor fi publicate peste aproximativ trei luni de catre majoritatea bancilor europene, dar care vor aparea mai curand pentru bancile de investitii americane, care isi inchid registrele trimestriale la sfarsitul lui august, ar putea aduce un nou val de dezvaluiri despre legaturile cu piata ipotecara americana. "Sunt sigur ca vor mai exista probleme si ca vor mai aparea vesti proaste pe parcurs", a spus un analist sef al unei banci britanice cu sediul la Londra.

Analistii spun ca evalueaza inca implicatiile turbulentelor de pe piata creditelor. "Nu cred ca piata s-a hotarat inca daca este vorba despre un impas generalizat al pietei creditelor sau doar despre o criza de lichiditate", a spus un analist, citat de Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri