Cresterea economica in zona euro s-a incetinit peste asteptari in al doilea semestru, pana la 0,3%, deoarece productia industriala a stagnat, facand nesigur scenariul majorarii ratelor dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana(BCE), arata Reuters, care citeaza raportul de marti al Eurostat.
Produsul intern brut (PIB)in zona euro a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru fata de primul, respectiv cu 2,5% fata de intervalul aprilie-iunie al anului trecut. In toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, PIB a crescut cu 0,5% in al doilea trimestru, respectiv cu 2,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit comunicatului publicat de Eurostat. In primul trimestru al anului, atat economia zonei euro, cat si cea a UE au crescut cu 0,7%, potrivit NewsIn.

Economistii estimau ca economia zonei euro va creste cu 0,6% in al doilea trimestru, mentioneaza Reuters. Pana saptamana trecuta, pietele financiare considerau majorarea ratelor dobanzilor in septembrie, de catre BCE, o certitudine, insa turbulentele de pe pietele globale ale creditelor au diminuat aceste asteptari.

"Consideram ca decizia referitoare la rata dobanzii de politica monetara in septembrie depinde puternic de ceea ce se intampla cu pietele financiare", a spus analistul de la Citigroup, Jose Alzola, citat de Reuters. Economistul a pus incetinirea pe seama domolirii exporturilor si a impactului fostelor majorari ale ratelor dobanzilor de catre BCE, dar cresterea anuala in primul semestru, de aproximativ 2% este apropiata de rata potentiala normala a economiei.

"Este evident ca aceste date, care suntem siguri ca sunt cu mult sub asteptarile BCE, ar trebui sa ii ajute pe reprezentantii bancii centrale sa regandeasca ridicarea ratei dobanzii de politica monetara, nu doar in septembrie, ci si pe un termen mai extins", a mai spus Alzola. Alti economisti cred ca este improbabil ca BCE sa mai amane urcarea.

"In conditiile curente nu este nevoie sa analizam datele ca pe o coborare. Noi estiman ca este, in continuare, foarte probabil ca ratele dobanzilor sa urce in septembrie", a spus economistul sef pentru Europa de la Lehman Brothers, Laurent Bilke. Acesta a adaugat ca o mare parte depinde de felul in care evolueaza increderea consumatorilor.

"BCE va lua in considerare incetinirea cresterii economice in zona euro in al doilea trimestru, insa este improbabil ca banca sa fie influentata semnificativ de acest aspect, deoarece a subliniat frecvent faptul ca, de la un trimestru la altul, cresterea poate fi volatila", a spus analistul de la Global Insight, Howard Archer. Acesta a mai spus ca pare probabil sa observam o crestere mai puternica in al treilea trimestru. Comisia Europeana, bratul executiv al UE, a anuntat, marti, ca in al doilea trilemstru, cresterea este inca "la un nivel foarte bun".

Comisarul european pentru probleme monetare, Joaquin Almunia, a spus, luna trecuta, ca si-ar putea ridica previziunile de crestere economica in zona euro pentru anul 2007. Potrivit Eurostat, productia industriala in zona euro a scazut cu 0,1% in iunie, dupa un avans revizuit de 1% in mai.

Scaderea din iunie a fost in conformitate cu asteptarile analistilor pietei financiare, potrivit Reuters.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri