In China traiesc, in prezent, 150.000 de persoane foarte bogate, cu averi care depasesc cinci milioane de dolari si numarul acestora este in crestere, determinand scumpirea terenurilor de golf, a yachturilor, vilelor si altor produse de lux, este concluzia cercetatorului Rupert Hoogewerf.
"Numarul persoanelor foarte bogate din China este in crestere rapida, pe fondul expansiunii economice", a spus cercetatorul care intocmeste, anual, lista oamenilor instariti din China, intr-un interviu pentru Reuters. Indicele de lux in China, pe care Hoogewerf l-a calculat, urmareste 32 de produse, printre care modelul Phantom EWB de la Rolls-Royce sau gentile Louis Vuitton, arata ca preturile produselor de lux in China a urcat cu 8,7% in anul incheiat in februarie, fata de urcarea cu 3,5% a indicelui preturilor de consum.

Proprietatile de lux, abonamentele pentru golf si nivelul de aducatie al executivilor au alimentat cresterea, in conditiile in care pretul unei vile cu o suprafata de 372 metri patrati in Shanghai a urcat cu 18,6%, pana la 19 milioane yuani (2,5 milioane dolari). Cresterea a fost sustinuta si de obiceiul chinezesc de a cumpara cadouri si de implementarea, in aprilie anul trecut, a taxei de 10 pana la 20% asupra importurilor pentru anumite bunuri de lux, a mai precizat cercetatorul.

Cu toate ca marea parte a bunurilor de lux este importata, pretul nu pare sa fi fost favorizat de aprecierea monedei chinezesti, yuanul, care a urcat cu 4,5% fata de dolar in aceasta perioada. Hoogewerf a mai precizat ca 50 de persoane din China au averi de cel putin un miliard dolari, in timp ce 200 detin peste 100 milioane si 35.000 depasesc 10 milioane dolari.

Numarul in crestere al oamenilor bogati din China a atras atentia producatorilor de bunuri de lux. Filiala de ceasuri si bijuterii Cartier, detinuta de Richemont, a anuntat, luna trecuta, ca planuieste sa deschida 25 de noi magazine in China pana in martie 2008, in timp ce Hermes International a spus, in iunie, ca vrea sa-si tripleze numarul magazinelor in China in urmatorii cinci ani.

Bancile din strainatate precum Citigroup sau BNP Paribas si-au infiintat acolo filiale bancare care ii vizeaza pe clientii cu active de investit de cel putin un milion de dolari. Unele dintre bancile chinezesti, printre care Industrial & Commercial Bank of China si Bank of China, urmeaza aceasta tendinta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri