Marea Britanie a devenit cel mai mare investitor din Rusia in prima jumatate a anului 2007, in pofida tensiunilor politice din cauza asasinarii la Londra a fostului agent secret Alexander Litvinenko, potrivit statisticilor publicate miercuri
Statisticile au aratat ca Marea Britanie a investit peste 15 miliarde dolari in Rusia in prima jumatate a acestui an, depasind Cipru pe lista investitorilor straini. Investitiile britanice au crescut in al doilea trimestru, in contextul in care banca detinuta de stat VTB a facut o oferta publica initiala la Londra.

Statisticile nu au indicat clar daca aportul de capital provine ca investitii directe sau de portofoliu, dar analistii au sugerat ca in absenta marilor tranzactii, cresterea este generata de investitii de portofoliu.

"Londra este un mare centru financiar, iar investitiile de portofoliu sunt mai putin vulnerabile la framantarile politice", a spus un analist de la subsidiara moscovita a Deutsche UFG, Yaroslav Lissovolik, anunta NewsIn.

Relatiile diplomatice dintre Rusia si Marea Britanie au ajuns anul acesta intr-un impas de dupa Razboiul Rece, dupa ce oficialii de la Moscova au refuzat sa il extradeze pe fostul ofiter KGB, Andrei Lugovoy.

Marea Britanie l-a identificat pe acesta in calitate de suspect principal in uciderea anul trecut a lui Litvinenko, critic al Kremlinului, care a murit in urma unei doze de izotop radioactiv poloniu-210.

Rusia a expulzat un oficial comercial britanic, ca reactie la expulzarea a patru diplomati rusi de catre Marea Britanie. Unele firme britanice, inclusiv compania britanico-olandeza Royal Dutch Shell, au avut probleme si au pierdut afaceri profitabile in Rusia.

Oficialii de la Kremlin sunt infuriati si de refuzul Marii Britanii de a-l extrada pe magnatul controversat Boris Beresovsky si pe liderul rebelilor ceceni Ahmed Zakayev, care traiesc amandoi la Londra, la fel ca multe alte personalitati rusesti.

Firmele inregistrate in Cipru au condus cresterea investitiilor straine directe in Rusia in 2006, cand au investit 9,8 miliarde dolari, adica aproximativ 23% din totalul investitiilor straine. Multe companii, dintre care unele detin multe active in Rusia, sunt inregistrate in Cipru.

"Rusia a epuizat potentialul repatrierii de capital", a spus Lissovolik, cu referire la iesirile de capital din anii '90 din Rusia si a sugerat chiar ca acestea vor fi stopate de capitalul strain autentic.

Rusia a asistat la o inversare a tendintei miscarilor de capital dupa ce si-a liberalizat regimul monedei nationale si si-a expus moneda in curs de intarire catre investitori. Aporturile nete de capital privat se estimeaza sa atinga 70 miliarde dolari in acest an.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri